Mainos
Mainos

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätys uudistuu

Vanhat laitteet palautetaan jatkossa kierrätyspisteisiin, joita tulee toista sataa eri puolille maata. Keräyksen ja kierrätyksen järjestävät laitteiden tuottajat, jotka myös maksavat kulut.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätys uudistuu elokuussa. Jatkossa kuluttajat pääsevät ilmaiseksi eroon vanhoista sähkölaitteistaan. Keräyksen ja kierrätyksen järjestävät laitteiden tuottajat, jotka myös maksavat kulut.

Vaikka keräyksestä ja kierrätyksestä vastaavia tuottajayhteisöjä ja tuottajia on yhteensä useita kymmeniä, kierrätysjärjestelmästä pyritään tekemään kuluttajille mahdollisimman helppo.

- Kyllä ne kaikki, mitä kotoa tulee sähkö- ja elektroniikkaromua, pitää pystyä jättämään samaan paikkaan ja sieltä eri toimijat hoitavat velvoitteensa eteenpäin, sanoo Pirkanmaan ympäristökeskuksen ylitarkastaja Teemu Virtanen.

Yleensä keräyspiste löytyy kunnan jäteasemalta. Myös yksityisiltä jäteyrityksiltä ja sosiaalisilta yrityksiltä kuten kierrätyskeskuksilta on ostettu keräyspalveluja. Harvaanasutuilla alueilla kiertää keräysauto.

- Vastaanottopisteitä on 120-150 ensimmäisessä vaiheessa ja toivon mukaan ne sijaitsee paikoissa, josta kuluttajat ja kauppa ne löytävät helpolla. Sehän on tuottajien vastuulla hoitaa niin, että ihmiset tietävät, missä keräyspisteet sijaitsevat, toteaa SER-tuottajayhteisö ry:n toiminnanjohtaja Timo Valkonen.

Myös osa laitteita myyvistä liikkeistä ottaa vastaan vanhoja laitteita silloin, kun asiakas ostaa tilalle uuden. Kaikissa liikkeissä ei kuitenkaan tällaista palvelua ole.

- Tilakysymys on ensimmäinen. Esimerkiksi kaupunkien keskustojen liikkeet, niillä ei varmaan ole ylimääräistä varastotilaa ollenkaan, Valkonen jatkaa.

Alan yrityksille kierrätysjärjestelmän rakentaminen tulee kalliiksi, mutta viime kädessä laskun maksavat asiakkaat. Arvioiden mukaan sähkölaitteiden hinnat nousevat vähintään viidellä ja enintään 25 eurolla laitteen koosta riippuen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme