Mainos
Mainos

Sähkö- ja magneettikentät eivät ole terveysongelma

Ulkomaiset tutkimukset voimajohtojen sähkö- ja magneettikenttien terveyshaitoista eivät saa vahvistusta uusimmasta suomalaisesta tutkimuksesta. Lääket.lis. Jorma Valjuksen tänään tarkastettavan väitöskirjan mukaan voimajohtojen läheisyys ei ole merkittävä terveyshaitta.

Sen sijaan sydämentahdistimien valinnassa altistuminen voimakkaille sähkökentille on otettava huomioon. Samansuuntaisia tuloksia on aiemmin saatu mm. Kansanterveyslaitoksen tutkimuksissa.

Imatran Voiman tutkimusohjelmaa johtanut Valjus suosittelee, että sähkö- ja magneettikenttien vaikutusten tutkimista jatkettaisiin koe-eläinmalleilla, jotta kenttien biologiset vaikutusmekanismit selviäisivät.

Tutkimuksia sähkö- ja magneettikenttien haitallisista vaikutuksista on julkaistu mm. Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Tanskassa ja Neuvostoliitossa. Magneettikenttien on epäilty mm. lisäävän voimajohtojen lähellä asuvien lasten syöpäriskiä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme