Mainos
Mainos

Sähköinen äänestys koeajoon

Lokakuun kuntavaalit ovat kuntaliitosten myötä ainutkertaiset monessa Suomen kunnassa. Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä vaalit jäävät historiaan kuitenkin muista syistä. Nämä kolme uusimaalaista kuntaa toimivat syksyn vaaleissa sähköisen äänestämisen koekaniineina.

Sähköisen äänestämisen kokeiluhanke merkitsee sitä, että edellä mainittujen kuntien äänioikeutetut voivat halutessaan äänestää sähköisesti. Perinteinen paperi-kynätyyli on siis edelleen tarjolla myös näissä kunnissa.

Sähköinen äänestys tapahtuu näyttöpäätteellä virallisen äänestyspaikan äänestyskopissa. Nettiäänestys kotoa ei vielä vuosiin ole mahdollista, sillä siinä nähdään yhä periaatteellisia vaalisalaisuuteen ja vaalivapauteen liittyviä ongelmia.

Äänestämisen jälkeen ääni tallentuu oikeusministeriön sähköiseen vaaliuurnaan, missä se säilyy vaali-iltana kello kahdeksan tapahtuvaan uurnan avaamiseen asti.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen suitsuttaa uutta systeemiä. Hänen mukaansa sähköisellä äänestämisellä voidaan nopeuttaa äänestysmenettelyä, parantaa vaalivarmuutta, vähentää viranomaistyötä ja säästää pidemmän päälle kustannuksia.

Julkisuudessa on kuitenkin esitetty myös kriittisiä arvioita sähköisestä äänestämisestä ja sen riskeistä. Yhdysvalloissa ilmenneet ongelmat, kuten Ohion osavaltion kadonneet äänet ja Santa Barbaran yliopiston onnistunut virushakkerointi , eivät todennäköisesti ole auttaneet asiaa maallikon silmissä. Oman lisänsä sähköisten palveluiden kärsimään luottamuspulaan on tuonut epäilemättä myös erään nimeltä mainitsemattoman pankin tietojärjestelmäongelmat.

Jääskeläinen rauhoittelee huolestuneita. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa esiintyneet ongelmat eivät ole mahdollisia Suomessa.

- Amerikkalaiset järjestelmät ovat aivan erilaisia kuin tämä mitä meillä kokeillaan. Yhdysvalloissa ongelmia aiheuttaneet järjestelmät eivät esimerkiksi ole keskitettyjä järjestelmiä, vaan konekohtaisia järjestelmiä. Siitä syystä niiden manipulointikin on sillä tavoin helppoa kuin nyt on uutisoitu, Jääskeläinen vakuuttaa.

Turun yliopiston tutkijaryhmä selvitti viime keväänä oikeusministeriön pyynnöstä Suomessa kokeiltavan järjestelmän puutteita. Ryhmä ehdottikin kesäkuussa julkaistussa raportissaan järjestelmään useita korjauksia ja täsmennyksiä.

Jääskeläisen mukaan tarvittavat muutokset on nyt tehty. Niihin kuuluvat valvonnan lisääminen niin työasemien avaamisvaiheessa kuin sähköisen uurnan purkamisessakin.

Sähköisen äänen tallentuminen ja purkaminen ovat maallikolle huomattavasti hankalampi hahmottaa kuin käsin kosketeltavaan vaaliuurnaan sujautettava äänestyslippu. Sen vuoksi oikeusministeriöllä onkin aikamoinen urakka vakuuttaa kansalaiset sähköisen äänestämisen luotettavuudesta.

Turun yliopiston tutkijat kiinnittivät huomiota myös tähän ongelmaan.

- Olisi ehkä syytä pohtia, riittääkö se, että järjestelmän suunnittelija ja 'sisäpiiriläiset' pystyvät vakuuttumaan sen turvallisuudesta. Tämä luottamus pitäisi voida siirtää myös äänestäjien keskuuteen, raportissa todetaan.

Kaikkien it-uhkakuvien keskellä on kuitenkin paikallaan muistaa, että syksyn kuntavaalit ovat vain sähköisen äänestämisen kokeilu, joka tapahtuu kolmessa kunnassa. Jääskeläinenkin korostaa, ettei jatkotoimista ole varmuutta.

- Tämän pilottihankkeen tarkoitus on kerätä kokemuksia sähköisestä äänestämisestä. Ja kun kokeilu on ohi, on analyysivaiheen vuoro. Tarkoitus on analysoida kokemukset ihan joka kantilta - äänestäjän, viranomaisen ja tekniikan toimivuuden kannalta. Ja vasta sen jälkeen, kun analyysi on tehty, tehdään niitä jatkoehdotuksia, Jääskeläinen korostaa.

Viestintäministeri Suvi Lindén arvioi elokuussa 2007, että kotikoneelta tapahtuva nettiäänestys voisi olla käytössä eduskuntavaaleissa 2015. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on syyskuussa 2008 huomattavasti Lindéniä varovaisempi.

- Hallitusohjelmaan kirjatun tavoitteen mukaan vuonna 2015 tämän pilotin kaltainen systeemi on voimassa vallitsevana äänestystapana koko maassa, mutta sehän ei silloin vielä tarkoita nettiäänestystä. Sen aika on luultavasti joskus sen jälkeen, Jääskeläinen toteaa.

Mutta lisää vielä pienen tauon jälkeen varovaisesti: -Mahdollisesti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme