Mainos
Mainos

Sähköinen lääkeresepti kokeilukäyttöön

Suomessa alkaa sähköisen lääkereseptin kokeiluhanke.

Niin kutsutun e-reseptin käyttöönotolla halutaan nopeuttaa paperisotaa ja vähentää reseptiväärennöksiä. Hanke toteutetaan kesällä viidellä paikkakunnalla.

Siinä testataan niin sanottua e-reseptiä, jonka lääkäri lähettää sähköisesti suoraan yhteiseen reseptitietokantaan. Kun potilas tulee lunastamaan lääkettään, apteekki kaivaa reseptin esiin tietokoneestaan.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kerrotaan, että sähköisellä reseptillä halutaan varmistaa reseptin luettavuus, nopeuttaa lääkärin, apteekin ja Kelan välistä paperisotaa sekä vähentää kasvussa olleita reseptiväärennöksiä.

Ylilääkäri Terhi Hermanson STM:stä huomauttaa, että ensisijaisesti e-reseptin on kuitenkin tarkoitus palvella potilasta itseään - sillä ehdolla, että potilas suostuu reseptinsä sähköistämiseen. -Sähköisen reseptin idea on se, että tietokantaan kirjattu resepti on helppolukuinen ja luotettava. Hoitavat lääkärit näkevät tulevaisuudessa potilaan luvalla tietokantaan säilötyt muutkin reseptit ja havaitsevat, mitä lääkkeitä potilaalle on määrätty. Näin voitaisiin vähentää muun muassa lääkkeiden keskinäisiä haittavaikutuksia, Hermanson havainnollistaa.

Kansaneläkelaitoksen sekä ministeriön vetämä hanke pyörähtää käyntiin kesällä viidellä paikkakunnalla Joensuussa, Turussa, Kotkassa, Kuusankoskella ja Helsingissä. Mukana on terveydenhoidon ammattilaisia perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon. Apteekkeja kokeilussa on niin ikään iso liuta.

-Yleiseen käyttöön sähköisellä reseptillä on vielä pitkä matka, enkä uskalla lähteä arvioimaan sen yleistymistä. Sähköinen resepti vaatii muun muassa turvalliset atk-yhteydet. Viime kädessä lääkärit äänestävät e-reseptin suosiosta sormillaan, Hermanson sanoo.

Reseptiväärennöksistä eroon

Sähköinen resepti laaditaan aina potilaan suostumuksella. Lääkäri pyytää asiakkaaltaan lupaa kirjoittaa ennen paperille laadittu lääkeresepti tietokoneelle, josta lääkemääräys siirtyy suojattuun reseptitietokantaan. Potilas saa lääkäriltä mukaansa vain muistilapun potilasohjeineen ja hakee itse lääkkeensä haluamastaan apteekista myöhemmin. Hakukoodina toimii potilaan oma sosiaaliturvatunnus.

-Systeemistä kehitetään turvallinen koko reseptiketjun matkalta lääkäriltä apteekkiin ja edelleen Kelan tiedostoihin. Siitä tehdään kuitenkin sellainen, että kuka tahansa ohjelmistotoimittaja kykenee toimittamaan esimerkiksi terveyskeskukseen sähköisen lääkereseptiohjelman, ylilääkäri mainitsee.

Sähköisellä reseptillä on myös tarkoitus kitkeä pois reseptiväärennökset, joita Apteekkariliitto listasi viime vuodelta reilut 1400 kappaletta. Narkomaanien ja lääkkeiden väärinkäyttäjien suosiossa ovat olleet paitsi kirjalliset reseptiväärennökset, myös puhelimitse annetut väärät reseptit.

Sähköisen e-reseptin on määrä nopeuttaa niin ikään apteekin ja Kansaneläkelaitoksen lääkekorvausrumbaa, jossa asiakkaan saama suorakorvaus on viety paperilla Kelan tietoon. Potilaan korvaukseen e-resepti ei vaikuta. Reseptiasiakas saa jatkossakin lääkekorvauksensa suoraan pois lääkkeen hinnasta apteekin kassalla.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme