Mainos
Mainos

Sähköinen resepti tulossa pakolliseksi

Koko terveydenhuolto pakotetaan siirtymään sähköiseen reseptiin neljässä vuodessa.

Hallitus vauhdittaa lain voimalla sähköisen reseptin käyttöönottoa. Kelaan perustetaan valtakunnallinen reseptikeskus, jonne lääkäreiden määräämät reseptit ohjautuvat. Apteekit saavat tietonsa reseptikeskuksesta eikä paperireseptejä enää tarvittaisi.

Sähköistä reseptiä kokeiltiin pari vuotta, mutta järjestelmä ei toiminut. Kokeilu laajentui neljälle paikkakunnalle. Kaikkiaan määrättiin noin 1000 sähköistä reseptiä, joista puolet hiipui matkalle teknisistä syistä. Kokeilu olikin potilaille tuskallisen hidas.

- Molemmin puolin tiskiä ehkä tuskastuttiin siihen pitkään odotteluun ennen kuin yhteys tietokantaan saatiin, mutta he ymmärsi, että kyseessä on kokeilu ja on pilottia ja siihen voi liittyä ongelmia, proviisori Arhi Hirvonen Joensuun Keskusapteekista kertoo.

Ongelmia oli runsaasti ja tekniikka lienee iso haaste. Varsinkin, kun ministeriö aikoo pakottaa kaikki terveydenhuollon yksiköt ja apteekit sähköiseen reseptiin neljässä vuodessa.

- Pakko on aina pahasta, mutta kyllä tässä on niin hyvä ajatus taustalla, että todennäköisesti tähän tullaan menemään, ylilääkäri Markku Terävä Pohjois-Karjalan keskussairaalasta kertoo.

Sähköinen resepti tuo potilaalle monia etuja. Lipuista ja lapuista pääsee eroon ja lääketiedot ovat varmassa tallessa. Uudistus maksaa kuitenkin paljon apteekeille ja terveydenhuollolle. Pitkällä aikavälillä on luvassa säästöjä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme