Mainos
Mainos

Sähköisestä yo-kokeestakin päätetään nyt Säätytalolla

Suomen Lukiolaisten liitto vauhdittaa ylioppilastutkintokokeiden muuttamista sähköisiksi ja testaa ensi kesänä Porin SuomiAreenassa, miten nykypäättäjiltä sujuvat yo-kirjoitukset sähköisesti. Siitä, koska ylioppilastutkinto tai edes osia siitä kirjoitetaan tietokoneella, päätetään parhaillaan käytävissä hallitusneuvotteluissa Säätytalolla.

Yo-kirjoituksissa jokaisen kokelaan pitää olla yhdenvertainen eli jokaiseen lukioon tarvitaan samanlaista uutta tekniikkaa. Ja tämä vaatii rahaa.

Suomen Lukiolaisten liiton leikkimieliseen yo-kokeeseen ensi kesän SuomiAreenassa odotetaan uutta opetusministeriä tai eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajaa. Mukaan ovat jo lupautuneet Akavan ensi keskiviikkona valittava uusi puheenjohtaja, Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Pia-Noora Kauppi, Me naiset -lehden päätoimittaja Marjo Vuorinen ja SDP:n puoluetoimiston työntekijä Esa Suominen. Lisäksi kisaan osallistuu lukiolainen.

– Teknologian käyttö kouluissa laahaa pahasti jäljessä nuorten nykymaailmasta mm. sosiaalisessa mediassa. Nuorten taitoja ei hyödynnetä, koulujen koneet ja laitteet ovat vanhoja ja opettajat tarvitsevat lisäkoulutusta, lukiolaisten liiton pääsihteeri Laura Simik kertoo.

– Jatko-opinnoissa ja työelämässä vaaditaan kuitenkin tietotekniikan hallintaa sekä verkossa olevan tiedon hyödyntämistä ja soveltamista. Tässä on ristiriita.

Ei ainakaan vielä vuonna 2014

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä ehdotti jo viime marraskuussa tieto- ja viestintäteknologian käyttöä yo-tutkinnossa asteittain vuodesta 2014 alkaen. Asteittain tarkoittaa yhden tai muutaman aineen sähköistä kirjoittamista aluksi, esimerkiksi esseemäisten reaaliaineiden kokeiden kirjoittamista tietokoneella.

Tämäkin uudistus odottaa nyt uutta hallitusohjelmaa ja uutta alan ministeriä. Uudistus ei kuitenkaan toteudu ainakaan vielä vuonna 2014, koska silloin kirjoittavat aloittavat lukion jo ensi syksynä.

– Tieto- ja viestintätekniikkaa voidaan käyttää ylioppilastutkinnossa vasta sitten, kun kaikilla kouluilla on valmius antaa siihen vaadittavaa opetusta. Kaikilla kirjoittajilla on oltava tasa-arvoisina samalla viivalla, koska yo-tutkinto on päättötutkinto ja ratkaiseva jatko-opiskelujen suhteen, ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Anneli Roman sanoo.

Vielä on monta ongelmaa ratkottavana. Esimerkiksi kaikilla kokelailla pitää olla samanlaiset valmiudet tehdä tietohakuja verkosta. Tai nettiyhteyden pitää toimia jokaisessa lukiossa tökkimättä. Ja sähköisenkin yo-kokeen pitää mitata ko. aineen osaamista, ei näppäryyttä erilaisten sovellusten kanssa tai kuvamuistia.

Vain joka kolmannella opettajalla oma kone

Todellisuus kouluissa on vielä kaukana sähköisestä opetuksesta ja yo-tutkinnosta. Tuoreen Opettajat Suomessa 2010 -kyselyn mukaan lukion opettajista vain 38,3 prosentilla oli henkilökohtainen tietokone käytössään.

Yksistään ylioppilastutkintolautakunta tarvitsisi työryhmän arvion mukaan 10 miljoonaa euroa sähköisen yo-tutkinnon toteuttamiseen. Lukioiden laitteiden uusimisen hintaa ei ole vielä edes laskettu.

Opetushallitus jakaa lukioille tänä vuonna reilut kolme miljoonaa euroa oppimisympäristön kehittämiseen ja monipuolistamiseen. Käytännössä tämä lukioiden itsensä hakema lisäraha tarkoittaa rahaa laitehankintoihin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme