Mainos
Mainos

Sähköiset potilasasiakirjat eivät tyydytä lääkäreitä

Lääkärit arvostelevat yhä voimakkaammin tähän mennessä jo miljoonia euroja maksaneita sähköisiä sairauskertomuksia.

Infektiolääkäreiden valtakunnallinen yhdistys onkin anonut sairaanhoitopiireiltä lupaa käyttää paperisia potilasasiakirjoja niin kauan kunnes sähköisten järjestelmien potilasturvallisuutta vaarantavat puutteet on kyetty korjaamaan.

Tietojärjestelmien puutteita ei ole lääkäreiden mukaan kyetty korjaamaan vuosia kestäneestä kehitystyöstä ja parannuslupauksista huolimatta.

- Kyllä tämä mielestämme on selkeästi epäkohta, joka vaarantaa potilasturvallisuutta, toteaa Malmin sairaalan apulaisylilääkäri Laura Lehtola.

- Tällä hetkellä kaikki tiedot löytyvät sairauskertomuksesta niin pirstaloituneena että kokonaisuuden hahmottaminen on erittäin vaikeaa.

Vuosien väännöstä huolimatta potilaan kokonaisvoinnista kätevästi kertovaa yhteenvetolehteä ei ole kyetty siirtämään sähköiseen muotoon.

Hoitovirheiden ja lääkevahinkojen riskiä lisää paitsi hajallaan oleva tieto myös sekava lääkeosio.

- Näissä lääkitysosioissa varsinkin on hyvin vakavia puutteita. Niistä ei saa selville sitä milloin potilaan lääkitys on alkanut ja milloin loppunut, mikä on ollut kotilääkitys.

Sähköiseen järjestelmään tuskastuneet infektiolääkärit ovat anoneet sairaanhoitopiireiltä lupaa pitäytyä papereissa niin kauan kunnes ohjelmia kyetään käyttämään potilasturvallisuutta vaarantamatta.

- Yhdellä silmäyksellä lääkäri näkee kaikki potilaan oleellisimmat tiedot mitkä potilaan hoitoon, seurantaan ja kliiniseen paranemiseen vaikuttaa. Ei tarvitse tehdä kymmeniä klikkauksia sähköisistä tietojärjestelmistä, Lehtola kertoo.

(MTV3)

Katso Tuula Malinin juttu

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot