Mainos
Mainos

Sähkökatkos aiheutti tulipalon Stora Enson tehtaalla

Stora Enson Veitsiluodon tehtaiden sellukattilat ja paperikoneet ovat saaneet Kemissä äkkipysähdyksen aamulla sattuneen sähkökatkoksen vuoksi. Katkos aiheutti tuotannon pysähtymisen lisäksi myös tulipalon tehtaan konesalissa.

- Sähkökatkos johtui Isohaaran voimalaitoksen ja Veitsiluodon välisessä sähkölinjassa sattuneesta oikosulusta, kertoi Veitsiluodon tehtaiden tiedottaja Taisto Saari.

Paperikoneen leikkurissa ollut suuri, kuusimetrinen paperirulla syttyi palamaan kitkasta syntyneestä kipinästä. Tulipalo aiheutti tehdassaliin paljon savua, ja paikalla olleet viisitoista työntekijää evakuoitiin salista välittömästi. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut tilanteessa.

Palosta ja tuotantokatkoksesta aiheutuneet kustannukset ja aineelliset vauriot selviävät tarkemmin vasta myöhemmin. Saaren mukaan ne ovat joka tapauksessa satojatuhansia euroja.

Saari kertoo, että vastaavanlainen tilanne tehtaalla sattui myös juhannuksen alla. Silloin Isohaaran voimalaitoksella tehdasalueelle tulevat sähköt katkesivat inhimillisen virheen vuoksi.

Paperikoneet käynnistyvät hitaasti

Sähkökatkoksen vuoksi Stora Enson Kemin-tehtaiden toiminta oli pysähdyksissä koko sunnuntain. Paperikone 3:n ylimestari Mauri Makkonen kertoi, että tehtaan kolme muuta paperikonetta oli määrä saada käynnistettyä vielä iltavuoron aikana. Tehtaassa on kaikkiaan neljä paperikonetta.

- Tulipalossa vaurioituneen paperileikkurin vahingot joudumme tutkimaan tarkemmin. Sitä ennen emme voi käynnistää sen vieressä olevaa paperikonettakaan, tiedottaja Saari kertoo.

Saaren mukaan äkkipysähdys on aina vaarallinen paperikoneille.

- Äkkipysähdyksessä paperikoneet voivat vaurioitua, ja niihin voi tulla monenlaisia laitevikoja. Näistä tiedämme tarkemmin vasta sitten, kun koneita käynnistetään uudestaan, Saari sanoo.

Sellutehtaan käynnistäminen on myös hidas prosessi, ja se ottaa ainakin yhden työvuoron verran. Sunnuntai-iltana käynnistys viivästyi siksi, että tehtaan höyrykattilaa ei saatu heti käyntiin.

Lisäksi sellukattiloiden uudelleenkäynnistäminen tietää hajuhaittoja lähiympäristöön.

Tehtaan tulipalon sammuttamiseen osallistui tehtaan oman palokunnan lisäksi useita Lapin pelastuslaitoksen yksiköitä Kemistä ja lähialueita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme