Mainos
Mainos

Sähkölämmitteinen omakotitalo ei pian käy kaupaksi

Suomalainen unelma eli oma koti ilman seinänaapureita on kääntymässä omistajalleen vitsaukseksi - varsinkin jos se lämpenee sähköllä.

Kiinteistövälittäjä pelkää, että esimerkiksi vanhoja sähkölämmitteisiä omakotitaloja ei kymmenen vuoden kuluttua saada kaupaksi, ellei niitä remontoida.

- Sähkölämmitteiset omakotitalot tulevat olemaan asuntomarkkinan suurin häviäjä ehkä noin kymmenen vuoden tähtäimellä, jos niille ei tehdä jonkinlaisia remontteja. Kuvittelisin, että niissä asuminen tulee varsin kalliiksi, arvioi Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Elämisestä on toki tulossa entistä kalliimpaa myös kerrostaloissa. Vastikkeet ovat nyt noin 3,5 euroa neliöltä - vuoden kuluttua jo yli neljä euroa - luvassa on siis yli kymmenen prosentin nousu.

- Aivan varmasti tulevaisuudessa tehdään entistä enemmän remontteja ja erityisesti energiamyönteisiä ratkaisuja näiden remonttien yhteydessä. Sitä kautta tulee uudenlaista tarjontaa markkinoille, sanoo Kyhälä.

Sähkön ja korjausvastikkeen lisäksi kolmas riesa asukkaalle ovat lainakorot - nekin ovat varsin nopeassa nousussa.

Korkojen nousu on alkanut näkyä myös pitkissä koroissa. Viiden vuoden kiinteä korko on viime vuoteen verrattuna yli 70 euroa kalliimpi kuussa, kun kyseessä on 150 000 euron laina 20 vuoden maksuajalla. Mutta euriborit ovat edelleen selvästi matalammalla kuin kiinteä korko koskaan.

- Jos itse ottaisin asuntolainaa, niin kyllä varmasti sitoisin sitä sekä vaihtuvaan että kiinteään korkoon, toteaa johtaja Ville-Veikko Laukkanen Nordeasta.

Myös lainamarginaalien uskotaan tällä vuosikymmenellä kääntyvän uudestaan nousuun.

- Asuntolainamarginaalin tulisi tästä hetkestä kaksinkertaistua asteittain, Laukkanen sanoo.

(MTV3)

Katso Markus Pirttijoen juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme