Mainos
Mainos

Sähkömagneettinen säteily ruostuttaa kaasuputkea

Teräksisten maakaasuputkien kuntoon vaikuttaa paitsi maanpäällinen säänvaihtelu myös avaruussää. Avaruussään vaikutuksen huomioimiseksi on Suomessa äsken kehitetty laitteisto, jolla pystytään mallintamaan kaasuputkissa ilmenevä avaruussään vaikutus.

Asiasta alusti Geofysiikan tutkija Antti Pulkkinen Ilmatieteen laitokselta Sodankylässä meneillään olevilla Geofysiikan päivillä tänään.
Sodankylään on kahdeksi päiväksi kokoontunut viisikymmentä tutkijaa mm. avaruustutkimuksen, hydrologian ja meteorologian aloilta. Vuosittainen tapahtuma on järjestyksessään jo yhdeksästoista. Avaruussään vaikutus maakaasuputkiin on jossain määrin ollut tutkimuksen kohteena jo parinkymmenen vuoden ajan.

Auringon sähkömagneettinen säteily saa putkessa aikaan sähkövirran, joka purkautuu putkesta maahan ja nopeuttaa putken ruostumista. Tosin tutkijoilla ei vielä ole selvää käsitystä siitä, miten paljon avaruuden hiukkasmyrskyt nopeuttavat ruostumista.

Suomen alueella sijaitsevat maakaasuputket on Pulkkisen mukaan suojattu hyvin ulkoista sään vaikutusta vastaan, mikä samalla suojaa niitä Auringon hiukkaspurkausten vaikutukselta. Sen sijaan Venäjän puolen kaasuputkien suojaamisesta ei suomalaistutkijoilla ole tietoa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme