Mainos
Mainos

Sähkön hinta nousussa

Kotitalouksien sähköstä maksama hinta on lähtenyt vaihteeksi selvään nousuun. Noin kolmannes sähköyhtiöistä on alkuvuoden ilmoittanut keskimäärin noin 10 prosentin korotuksista sähkön myyntihintoihin.

Myyntihintojen keskimääräinen, 8-12 prosentin haarukkaan asettuva hinnankorotus nostaa sähkön hintaa noin 1,5-2 penniä kilowattitunnilta. Noin 2000 kilowattituntia vuodessa kuluttavan kerrostaloasukkaan sähkölaskua se kasvattaa vain muutamalla kympillä, mutta sähköllä lämpiävän pientalon lasku kallistuu jo kolmisensataa markkaa vuodessa. Korotusten taustalla on pohjoismaiden heikko vesitilanne, jonka vuoksi sähkön markkinahinta on reippaasti kallistunut. Parina edellisenä vuonna sähkö onkin ollut poikkeuksellisen halpaa, kun vesivoimalla tuotettua sähköä on saatu Ruotsista ja Norjasta runsain mitoin.

Suomen noin sadasta sähköyhtiöistä parikymmentä ilmoitti hinnankorotuksista jo kevään aikana. Heinäkuun alussa hintojaan nosti ainakin neljätoista yhtiötä ja Energiamarkkinakeskuksessa uskotaan, että lisää korotuksia on luvassa. Korotukset ovat kohdistuneet lähinnä juuri sähkön myyntihintoihin, joiden osuus kuluttajan koko sähkölaskusta on alle puolet. Energiamarkkinakeskuksen tilastoimat hinnat perustuvat sähköyhtiöiden julkisiin listahintoihin. Arviolta noin viidennes kuluttajista on kilpailuttanut itselleen niitä halvemman sähkösopimuksen. Muun muassa kiristyneen kilpailun vuoksi monen sähköyhtiöiden sähkön myynnistä keräämä tulos heikkeni viime vuonna selvästi tai painui jopa tappiolle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme