Mainos
Mainos

Sähkön hinta Suomessa muita EU-maita alhaisempi

Sähkön oli yhä tammikuussa halvempaa kuin muissa EU-maissa keskimäärin. Sähkön hintataso noussee kuitenkin lähivuosina jonkin verran.

Sähkön kokonaishinta oli Suomessa tammikuussa edelleen alhaisempi kuin muissa EU-maissa. Kotitalouksien sähkön kokonaishinta oli noin 30 prosenttia pienempi kuin muissa EU-maissa keskimäärin. Pienen ja keskisuuren teollisuuden osalta sähkön keskimääräinen kokonaishintataso oli 20 prosenttia pienempi kuin muissa EU-maissa. Tämä ilmenee EU:n tilastokeskuksen Eurostatin julkistamasta hintavertailusta, jossa tutkittiin sähkön kokonaishintoja eri EU-maissa ja Norjassa.

Kokonaishinnat sisältävät sekä sähköenergian että siirron. Vertailu perustuu tammikuun alun hintatietoihin. Sähkön hinnannousut alkuvuoden aikana eivät ole juurikaan muuttaneet vertailutilannetta. -Sähkön kokonaishinta on maassamme edelleenkin selvästi edullisempaa kuin muissa EU-maissa keskimäärin. Kotitalousasiakkaiden osalta kokonaishintaetumme näyttää olevan vielä yli kaksikymmentä prosenttia ja pienen sekä keskisuuren teollisuuden osalta yli 15 prosenttia, Sähköenergialiitto Senerin toimitusjohtaja Juha Naukkarinen arvioi.

Sähkön hinta noussee lähivuosina

Sähköenergian hinta on noussut Suomessa tammikuusta heinäkuun alkuun kotitalousasiakkailla keskimäärin 18 prosenttia. Pienellä ja keskisuurella teollisuudella hinta on noussut keskimäärin viisi prosenttia. Sähkön siirtohinnat ovat kuitenkin pysyneet ennallaan. Tämän seurauksena energian ja siirron sisältävä kokonaishintakin on noussut maltillisemmin, eli kotitalouksilla noin yhdeksän prosenttia ja pienellä sekä keskisuurella teollisuudella alle kolme prosenttia.

Sähkön hintataso noussee vielä lähivuosina jonkin verran. Senerin mukaan Suomella on kuitenkin mahdollisuuksia säilyttää hyvä vertailuasemansa, kunhan sähkömarkkinat toimivat hyvin, energiaverotus säilyy kohtuullisena, monopoliasemassa olevaa sähköverkkotoimintaa kehitetään ja sähköä kilpailutetaan tuotannossa, tukkukaupassa ja vähittäismyynnissä. Kovat helteet ovat edelleen pienentäneet Pohjoismaiden vesivarantoja. Naukkarinen arvioi, että vesivarantojen vähyys tulee ylläpitämään korkeahkoa hintatasoa myös lähitulevaisuudessa. Vesivarannot ovat nyt 25 prosenttia pienemmät kuin keskimääräisenä vuotena. Sähkön määrässä tämä tarkoittaa noin 26 miljardia kilowattituntia eli lähes kolmannesta Suomen vuotuisesta sähkönkäytöstä ja yli kuutta prosenttia Pohjoismaiden vuotuisesta sähkönkäytöstä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme