Mainos
Mainos

Sähköt yhä poikki? Näin selviät pitkästä sähkökatkosta

Tapaninpäivän ja eilisen myrskyjen aiheuttamien sähkökatkojen vuoksi monet joutuvat olemaan jopa päiväkausia ilman sähköä. Näin kävi myös vuonna 2001, kun Pyryn ja Janikan päivien myrskyt katkoivat sähköt lähes miljoonasta suomalaiskodista. Parisataatuhatta taloutta oli tuolloin ilman sähköä jopa viisi vuorokautta.

Tässä tärkeimmät neuvot, jos sähköt ovat poikki:

Koti

– Kodin valot ja sähkölaitteet on hyvä laittaa pois päältä katkon alettua. Jätä esimerkiksi yksi valaisin päälle kertomaan, milloin sähköt palaavat. Liesi tai kahvinkeitin voi aiheuttaa tulipalon, jos se jää päälle sähköjen palauduttua.

– Jos kodin lämpötila on alkanut laskea, sulje ikkunat ja pidä ulko-ovi kiinni. Sulje väliovet tuulikaappeihin ja eteiseen ja tuki raot.

– Lämmitä takka tai tulisija, jos sellainen on. Kynttilät antavat huoneeseen valoa ja lämpöä. Älä kuitenkaan jätä niitä palamaan yksin.

– Estä ilmanvaihto. Tuki raitisilmaventtiilit.

– Jos kodin lämpötila laskee alle 15 asteen, yritä pitää yksi tila asunnosta lämpimänä. Sulje uloimpien huoneiden ovet ja tuki kylmän ilman pääsy niistä matoilla tai pyyhkeillä. Peitä ikkunat paksuilla verhoilla tai vilteillä. Tuo lattialle lisää mattoja.

– Pue päälle lämpimät ja hengittävät vaatteet. Lisää jalkaan sukkia tai kengät, vedä tarvittaessa pipo päähän ja hanskat käteen.

– Jos joudut nukkumaan kylmässä asunnossa, siirrä vuode lämpimimpään tilaan. Kaiva esiin kaikki täkit ja viltit. Hyvässä makuupussissa tarkenee hyvin. Nuku vierekkäin perheenjäsenten kanssa yhteisten peittojen alla.

Vesi

– Vesi on juomakelpoista niin kauan kuin sitä tulee hanasta. Jos vettä tulee, käytä sitä vain välttämättömään. Jos katko kestää yli tunnin, varaa juomavettä puhtaaseen, kannelliseen astiaan ja tarpeen mukaan enemmänkin.

– Pidä kotona varalla pullovettä tai juotavaksi valmista mehua.

Hygienia

– Vessan voi vetää vain kerran, jos veden tulo on lakannut. WC:n saa huuhdeltua kaatamalla sinne vähintään puoli ämpärillistä vettä. Huuhteluun kelpaa sulatettu lumi ja sade- tai kuravesi.

– Jos vessa ei toimi, viritä muovikassi wc-istuimeen, sankoon tai pottaan. Käytä reilusti vessa- tai sanomalehtipaperia kuivikkeena. Kun teet tarpeesi, sulje pussi tiiviisti ja vie jätekatokseen kaatopaikka- tai polttojätteen keräysastiaan. Huom! Kesäaikaan jäteastia ei saa olla auringossa.

– Pidä varalla kosteuspyyhkeitä sekä desinfiointigeeliä.

Ruoka

– Jos sähkökatko pitkittyy, kannattaa syödä ja juoda ensimmäisenä jääkaapissa olevat ruoat ja juomat. Aloita kalasta ja äyriäisistä, jatka lihoihin, makkaroihin, valmisruokiin ja maitotuotteisiin. Muista, että tyhjiö- ja suojakaasupakatuissa elintarvikkeissa voi jo alle vuorokaudessa kasvaa bakteereja, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksen.

– Voit laittaa ruokaa ilman sähköä kaasuliedellä ja puuliedellä. Sisällä voi käyttää myös retkikeitintä palamattomalla alustalla. Jos käytössäsi on piha grilleineen, voit valmistaa ruoan siellä.

– Talvella ruoka säilyy paremmin ulkona kylmälaukussa tai sanomalehdillä vuoratussa laatikossa. Paras lämpötila on nollan ja +6 asteen välillä.

Puhelimet ja radio

– Jos kotona on useampi matkapuhelin, käytä ne loppuun vuoron perään.

– Jos sinulla on matkapuhelimen vara-akku tai esimerkiksi autolaturi, lataa puhelimesi sen avulla.

– Kuuntele uutisia ja ohjeita radiosta. Voit kuunnella radiolähetyksiä patteriradiosta ja autoradiosta. Radiota voi kuunnella myös monilla matkapuhelimilla.

Kun sähköt palaavat

Ota sähkölaitteita käyttöön vähitellen, jottei äkillinen kuormituspiikki katkaise sähköjä uudelleen. Laita sähköpatterit päälle eri huoneissa puolen tunnin välein. Lämmitä sauna vasta seuraavana päivänä. Valmista ruokaa mikroaaltouunilla.

Kun veden tulo alkaa, siinä voi olla sakkaa. Juoksuta vettä, kunnes se kirkastuu.

Pakastimessa olevat jäiset ruoat voi jättää pakastumaan uudelleen. Sulaneet mutta vielä kylmät ruoat kuten liha, kala ja marjat, kannattaa laittaa ruoaksi.

Lähde: Pahasti poikki. Opas pitkiin sähkökatkoksiin. Puolustusministeriö 2008

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme