Mainos
Mainos

Sähkötuotteiden turvallisuudessa yhä puutteita

Sähkötuotteiden turvallisuudessa on yhä puutteita. Erityisesti puutteita on löytynyt lisävarusteina myytävistä matkapuhelinten latureista.

Plugi takas seinään!

Edellisvuosiin verrattuna sähkötuotteiden turvallisuus on kuitenkin parantunut. Puutteita ilmeni silti noin 300 tuotteessa, mikä vastaa kolmannesta testatuista tuotteista. Vakavia puutteita todettiin muutamassa kymmenessä tuotteessa. Puutteellisista tuotteista 39 oli niin vaarallisia, että maahantuoja velvoitettiin hankkimaan myydyt laitteet kuluttajilta takaisin. Vaarallisimmista tuotteista 28 oli lisävarusteina myytäviä matkapuhelinten akkujen latauslaitteita. Viisi valaisinta ja kolme PC-virtalähdettä todettiin vakavaksi turvallisuusriskiksi.

Turvatekniikan keskuksen eli Tukesin tarkastajat tekivät viime vuonna yli 2 600 valvontakäyntiä vähittäismyyntiliikkeisiin sekä valmistajien ja maahantuojien luo. Testattavaksi toimitettiin yli 900 vaatimusten vastaisiksi epäiltyä sähkötuotetyyppiä. Niistä kaksi kolmannesta selvisi testeistä moitteetta tai puutteet olivat vain vähäisiä. Tukesin mukaan yhä useampi tuote selvisi testauksista joko täysin puhtain paperein tai pienin puuttein.

Tukes arvioi, että Suomen markkinoilla olevien sähkötuotteiden turvallisuus on kehittymässä parempaan suuntaan. Suomeen tulee kuitenkin jatkuvasti eurooppalaisten vaatimusten vastaisia tuotteita. Tukes haluaakin, että valmistajat ja maahantuojat valvovat entistä valppaammin tuotteiden turvallisuutta ennen markkinoinnin aloittamista.

Maahantuoja tai valmistaja kärsii usein merkittäviä taloudellisia tappioita, jos tuote todetaan vasta myynnin aloittamisen jälkeen vaaralliseksi. Jos valmistaja tai maahantuoja ei jostain syystä pysty vastuita kantamaan, ne siirtyvät tukku- tai vähittäismyyntiportaan kannettaviksi. Vaarallisen tuotteen markkinoija voi myös joutua vastuuseen, mikäli tuote aiheuttaa vahinkoja tai tapaturmia, Tukes muistuttaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme