Mainos
Mainos

Sähköyhtiöiden päästökaupasta saamille voitoille ei veroa

Satunnaisvoittoja päästökaupan takia saavat sähköyhtiöt olisi selvitysmiehen mukaan velvoitettava ylläpitämään kannattamatonta lauhdekapasiteettia.

Päästökaupan sähköyhtiöille synnyttämiä satunnaisvoittoja ei selvitysmies Mikko Karan mukaan voi verottaa.

Kara ehdottaa, että verottamisen sijasta sähköyhtiöt velvoitettaisiin ylläpitämään kannattamattomia kivihiilivoimaloita varakapasiteettina.

Satunnaisvoittojen verottamista ei voi perustella valtiontaloudella eikä ilmastotavoitteiden toteutumisella.

Päästökauppa on vähentänyt lauhdesähkön tuotantoa ja nostanut Suomen jo liian riippuvaiseksi Venäjältä tuotavasta energiasta, arvioi Kara selvityksessään sähkö- ja päästöoikeusmarkkinoista.

- Venäjältä tulevan sähkön osuus on noin kaksikolmasosaa juuri tänä vuonna meidän tuontisähköstä, joka muutenkin nousee ennätykseen tänä vuonna. Kyllä se on sellainen piirre, jota toivon, että viranomaiset aika huolella harkitsevat, varsinkin kun miettivät lisätuontiyhteyksiä, kertoo Kara MTV3:n uutisille.

Kara: Olkiluoto jää viimeiseksi suurvoimalaksi

Selvitysmies Kara uskoo, että Olkiluotoon parhaillaan rakennettava uusi ydinreaktori jää viimeiseksi suurvoimalainvestoinniksi Suomessa.

Karan mukaan teollisuus ei enää lisää sähkönkulutusta Suomessa. Sähkö kallistuu päästökaupan vuoksi, ja se ohjaa metsäteollisuuden ja raskaan teollisuuden investointeja pois Suomesta ja muualta Euroopasta.

Teollisuuden investointien siirtyminen alueille, joissa päästökaupan aiheuttamia rasitteita ei ole, voi kokonaisuutena jopa aiheuttaa päästöjen lisääntymistä, Kara arvioi.

Pekkarinen ei niele Karan ehdotusta

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen ei hyväksy sellaisenaan asettamansa selvitysmiehen Mikko Karan ehdotuksia päästökaupan aiheuttamien ansiottomien satunnaisvoittojen kohtelusta. Kara on päätynyt julkaistussa selvityksessään siihen, ettei ansiottomia voittoja kannata verottaa.

- Mikko Kara ei ole näiltä osin löytänyt lopullista totuutta, Pekkarinen sanoi.

Pekkarisen mukaan monissa Euroopan unionin jäsenmaissa pohditaan keinoja, joilla ansiottomiin voittoihin päästäisiin kiinni. Myös EU:n komissio arvioi asiaa kesään mennessä.

Pekkarinen huomauttaa, että sähkön hinta on Suomessa Euroopan halvimpia. Hän vakuuttaa, että suomalaiselle teollisuudelle pystytään tarjoamaan kilpailukykyistä sähköä myös tulevaisuudessa.

Metsäteollisuus: Ei lisäveroja energialle

Metsäteollisuus torjuu energian lisäverotuksen, joka sen mukaan nostaisi energian hintaa ja heikentäisi metsäteollisuuden kilpailukykyä. Euroopan unionin päästökauppa on jo nostanut sähkön ja energian hintaa, mitä ei ole mahdollista kompensoida maailmanmarkkinoilla hinnankorotuksin, huomauttaa johtaja Pertti Laine.

- Lisäverotuksella ei voi enää heikentää metsäteollisuuden kilpailukykyä. Lisäverot päätyisivät kuitenkin lopulta sähköä ostavien asiakkaiden kuten metsäteollisuuden maksettavaksi, Laine sanoo.

Laine muistuttaa Karan todenneen selvityksessään, ettei satunnaisvoittojen verottamista voi perustella valtiontaloudella eikä ilmastovelvoitteiden toteutumisella.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 21.12.2005)

(Kauppalehden talousuutiset 21.12.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme