Mainos
Mainos

Sailaksen työryhmä leikkaisi työttömyys- ja opintotukea

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen työllisyystyöryhmä aikoo esittää rajuja leikkauksia opintotukeen ja työttömyysturvaan. Muutoksilla pyritään nostamaan työllisyysastetta. SAK ja opiskelijajärjestöt ovat tyrmänneet ehdotuksen.

Helsingin Sanomien mukaan työryhmän raportin luonnoksessa ehdotetaan opintotukijärjestelmän muuttamista lainaperustaiseksi sekä työttömyysturvan ehtojen tiukentamista. Opintotukijärjestelmässä luovuttaisiin opintorahasta ja asumislisästä, ja jatkossa valtion takaaman opintolainan ehtona olisi opinnoissa edistyminen.

Raportissa päätellään, että velan kertyminen muodostaisi luontevan kannustimen nopeaan valmistumiseen, lehti kirjoitti tänään.

Työttömyysturvassa työryhmä korostaisi työssäoloehtoa. Esimerkiksi nykyisen mittainen 500 päivän työttömyystuki edellyttäisi tulevaisuudessa yli 15 vuoden työhistoriaa. Lisäksi työmarkkinatuki rajattaisiin 500 päivään, minkä jälkeen työttömän olisi tuen menettämisen uhalla siirryttävä koulutukseen, tukityöhön tai velvoitetyöhön.

Muutoksilla pyritään siihen, että työttömyysprosentti laskee ja työllisyysaste nousee.

Ehdotus vastatuulessa

SAK torjuu työttömyysturvaan ja opintotukeen mahdollisesti tulossa olevat muutokset. Johtaja Pertti Parmanteen mukaan valtiosihteeri Raimo Sailaksen työllisyystyöryhmä on pahasti epäonnistunut, jos se aikoo esittää työttömyysturvan ehtojen tiukentamista ja opintotukijärjestelmän muuttamista lainaperustaiseksi.

Opintotuen muutosehdotus on saanut tyrmäävän vastaanoton myös opiskelijajärjestöissä.

Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten liiton SAMOKin mukaan esitys on täysin käsittämätön ja vailla todellisuuspohjaa. SAMOKin mukaan uudistus romuttaisi opiskelumahdollisuuksien tasa-arvon Suomessa.

Helsingin Sanomien tiedot perustuvat julkisuuteen tulleeseen työryhmän muistioon. Varsinaisen ehdotuksensa asiasta työryhmä julkistaa ensi maanantaina.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 27.03.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme