Mainos
Mainos

Sailas: Kunnat yhteen vaikka väkisin

Valtiosihteeri Raimo Sailas varoittaa jo pakkokeinoista, jos kuntaliitokset eivät vapaaehtoisesti etene. Kuntien määrää pitää Sailaksen mukaan vähentää merkittävästi, jotta ne pystyvät tuottamaan kuntalaisille palvelut.

Valtiosihteerin kuuluisa keppi on valmiina kurittamaan kuntia: kuntaliitoksia on tapahduttava paljon ja pian. 20 aluekunnan mallia Raimo Sailas pitää hyvänä keskustelun avauksena, mutta se ei saa tuoda valtion ja kuntien rinnalle kolmatta hallintoporrasta. Sailas uskoo, että hallituksen pitää vielä pakkokeinoin puuttua peliin, jotta kuntauudistus etenisi.

-Tässä hankkeessa, joka on muuten hyvä, ollaan 15-20 vuotta myöhässä ja sen takia pakkotoimienkin pitää tulla esille aika pian, elleivät asiat muuten etene, Sailas toteaa.

Suomessa on kymmeniä kriisikuntia, jotka eivät selviydy kaikista tehtävistään. Muutamat ovat valmiita jo kuntaliitokseen, mutta ne ovat saaneet vauraammilta naapureiltaan rukkaset.

Sailas vaatii, että kuntien velvoitteita ei saa enää lisätä. Ensimmäiseksi hän on valmis siirtämään valtion vastuulle ammattikorkeakoulut sekä palo- ja pelastustoimen.

- Ammattikorkeakouluja on liikaa ja ammattikorkeakoulujen toimipisteitä on liikaa. Säilyvätpä ne nyt sitten kunnilla tai tulevat valtiolle, verkkoa on pakko järkeistää ja karsia lähivuosina.

Sailas sanoo, että kuntien pitää hyödyntää lähivuodet, jolloin suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Se voi säästää kunnat suurilta irtisanomisilta.

Kuntien velat ovat kasvussa. Suunta on vaarallinen, sillä Sailas muistuttaa korkojen nousun riskistä.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 29.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme