Mainos
Mainos

Sailas: Opiskelu lainan turvin nopeampaa

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen työllisyystyöryhmä esittää nykyisenlaisen opintotuen korvaamista opintolainalla.

Työryhmän mukaan uusi järjestelmä nopeuttaisi valmistumista ja siirtymistä työelämään. Loppuraportissaan työryhmä pitää opintolainaan siirtymisen etuna muun muassa sitä, että opiskelu olisi taloudellisesti mahdollista ilman, että opiskelijan tarvitsee käydä opiskeluaikana töissä.

Muutos koskisi ainoastaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoita. Toisen asteen opiskelijoiden tukia ei sen sijaan olisi tarpeen muuttaa. Esityksessä lainan määrä on nykyistä, korkeintaan 430 euron opintorahaa ja asumistukea suurempi. Opiskelijalla olisi ainakin tiettyyn rajaan asti mahdollisuus itse päättää lainan suuruudesta.

Ehtona lainan saamiselle olisi opintojen edistyminen. Esimerkiksi työnteko ei lainan määrään vaikuttaisi. Lainaa takaisin maksettaessa merkittävän osan velanhoitomenoista voisi vähentää verotuksessa. Se, kuinka suuri vähennys olisi, vaatii Sailaksen mukaan lisäselvityksiä. Uusi järjestelmä voisi kuitenkin merkitä jopa sitä, että vastavalmistuneiden ensimmäiset työvuodet olisivat verovapaita.

Työllisyys pääroolissa

Sailaksen työryhmä korostaa, että suunnitelmien taustalla on hyvinvointivaltion säilyttäminen ja työllisyysasteen nostaminen.

-Kyseessä ei siis ole mikään leikkauslista. Toivomme, että tämän raportin esityksiä arvioidaan kokonaisuutena, Sailas sanoi tiedotusvälineille tänään. Työryhmän yksi tärkeimmistä tavoitteista on saada nuoret entistä nopeammin töihin. Toimenpide-ehdotuksia loppuraportissa on kosolti.

Julkisten tutkimusmenojen lisäämisen ohella huomiota kiinnitettäisiin muun muassa korkeakoulujen opetustoimintaan. Ammattikorkeakoulujen rahoitus tulisi puolestaan muuttaa yliopistojen tapaan tulospohjaiseksi. Korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa uudet ylioppilaat olisi asetettava etusijalle. Työryhmä on huolissaan nykyisestä tilanteesta, jossa lukion ja korkeakouluopiskelun välinen aika voi olla jopa vuosia.

Yksi ratkaisu välivuosi-ongelmaan olisi kehittää ylioppilaskoetta vastaamaan korkeakoulujen opiskelijavalintojen tarpeita nykyistä paremmin. Koulutusta tulisi ryhmän mielestä suunnata etenkin niille aloille, joilla työvoiman tarve on suuri. Tämä koskee erityisesti toisen asteen ammatillisia oppilaitoksia, joiden vetovoimaa voitaisiin parantaa muun muassa ammatinvalinnanohjauksella sekä oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä lisäämällä.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 31.03.2003).

Keskustan Anneli Jäätteenmäki ei usko työttömyysturvan leikkausten parantavan työllisyyttä.

(Yhdeksän uutiset 31.03.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme