Mainos

Sailas varoittaa kunnallisverojen kohoamisesta

Valtiosihteeri Raimo Sailas patistaa kuntia uudistustoimiin, jotta kunnallisveroprosentit eivät karkaisi käsistä. Kuntaliitto ja Veronmaksajat kommentoivat Sailaksen esitystä.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas varoittaa kunnallisverojen korotusten uhasta.

-Jos kunnissa ei nopeasti aloiteta vaadittavia uudistustoimia, niin kunnallisveroprosentin nousulle ei ole mitään kattoa, Sailas varoittaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Sailas muistuttaa, että joissakin kunnissa maksetaan jo 20 prosentin kunnallisveroa, jota aiemmin pidettiin maagisena rajana.

Sailaksen mukaan kuntien menojen kasvu johtuu paitsi valtion ja viranomaisten velvoitteista, myös kunnissa "erittäin hitaasti" etenevästä uudistustyötä. Hänestä esimerkiksi peruskouluja, lukioita ja ammattioppilaitoksia on Suomessa liikaa, kun ottaa huomioon ikärakenteen muutoksen ja muuttoliikkeen.

Kuntaliitto: Kouluja on lakkautettu

Kuntaliiton kuntatalousosaston johtaja Martti Kallio sanoo ymmärtävänsä Sailaksen puheiden taustalla olevat paineet tehdä julkiselle taloudelle jotakin. Hän huomauttaa kuitenkin, että kunnallisverotuksen kautta tehtyjen veronkevennysten lisäksi kunnille on vuodesta toiseen työnnetty uusia tehtäviä.

Kallio muistuttaa, että pieniä kouluja lakkautettiin vuosina 1995-2002 kaikkiaan viisi ja puoli sataa. Pieniä alle 50 oppilaan kouluja on maan kouluista nykyisin kuusi prosenttia.

- Eli on tässä jonkin verran edettykin.

Kallion mukaan kouluverkon tehostaminen on perusteltua. Hän huomauttaa kuitenkin valtion puolelta tulevista ristiriitaisista vaatimuksista. Kuluja pitäisi karsia, mutta toisaalta vaaditaan kouluilta turvallisuutta ja perätään yksilöllistä opetusta. Erityisopetettavien määrä kasvaa hänen mukaansa valtavaa vauhtia.

Koulujen yhdistämistä saattaa Kallion mukaan edesauttaa valtionosuusjärjestelmän uudistus, joka poistaa alle 50 oppilaan kouluilta niiden korkeamman yksikköhinnan. Päätöksentekoon ei siten enää vaikuta se, että koulujen erillisinä pitämisellä saa enemmän valtion rahaa.

Veronmaksajat: Riski on todellinen

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mielestä valtiosihteeri Sailaksen väläyttämä riski siitä, että kunnallisveron kiristykset syövät valtionveron kevennykset, on todellinen ja suuri.

Lehtisen mukaan hallituksen tupon yhteydessä tekemiin veropäätöksiin sisältyvän, vuonna 2006 käyttöön otettavan uuden verovähennysmallin pitäisi kuitenkin hillitä kunnallisveroprosentin kirityksiä, koska ansiotulovähennykset menevät jatkossa valtion piikkiin. Tällöin kuntien veronkorotuspäätöksiin pitää Lehtisen mielestä suhtautua nykyistä kriittisemmin.

Lehtisen mukaan kunnissa tartutaan kunnallisveron nostoon nykyisin yleisesti ottaen liian helposti. Sen pitäisi hänen mielestään olla aina pelkkä hätäratkaisu.

- Ehdottomasti parempaa jälkeä saadaan, kun pidetään vakaana se veroprosentti ja sitten ikään kuin tulojen mukaan kehitetään sitä toimintaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot