Mainos
Mainos

Saimaan vesi ei kelpaa löylyvedeksi

Sinileväarvot ovat rajussa kasvussa Saimaalla Lappeenrannan ympäristössä. Tänään saatujen laboratoriotulosten mukaan sinilevämäärät ovat kaksinkertaistuneet parissa viikossa ja viisinkertaistuneet kuukaudessa. Levien kukinta jään alla onkin nyt poikkeuksellisen rajua

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus kehottaa hiihtolomille tulevia mökkiläisiä ehdottomasti välttämään Saimaan veden käyttöä talousvetenä. Myös kalan syönnissä on syytä käyttää harkintaa.

- Ei tätä kyllä suositella löylyvedeksi, ei kotitalousvedeksi eikä perunankeittovedeksi, sanoo limnologi Marja Kauppi Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta.

Syytä ei tiedetä

Sinilevää on eniten Pien-Saimaalla Taipalsaarentien länsipuolella. Levää on selvästi myös Itäisellä Pien-Saimaalla, mutta määrät ovat vähäisemmät. Varsinaiselle Suur-Saimaalle levän ei uskota vielä karanneen.

Pien-Saimaan sinileväyllätys on pannut tällä viikolla vauhtia viranomaisiin. Vesistöjen kunnostushankkeet kestävät kuitenkin vuosia, eikä vielä tiedetä mistä pitäisi aloittaa.

Selkeää syytä sinileville ei ole tiedossa. Nyt jännitetään häviääkö levä kesään mennessä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme