Mainos
Mainos

Saimaannorpan lentolaskenta siirtyi alkuviikkoon

Huonot säät ovat haitanneet saimaannorppien laskentaa. Leuto talvi on romahduttanut norppien pesiä, ja niitä pyritään nyt laskemaan ilmasta käsin. Saimaannorppien määrän pitäisi nousta nykyisestä 270 yksilöstä neljäänsataan, jotta välitön sukupuuton uhka poistuisi.

Viikonvaihteeksi suunniteltu saimaannorpan lentolaskenta ei onnistunut epäedullisten sääolojen vuoksi tänäänkään. Norpan pesintätilanne pyritään nyt selvittämään ilmasta käsin, koska jäälle meno häiritsisi norpan poikasten eli kuuttien imetystä.

- Lentolaskenta alkaa huomenna, jos sää sen sallii. Kone nousee Lappeenrannasta, josta se suuntaa sitten Savonlinnaan. Savonlinnassa laskentaporukka vaihtuu toiseen, kertoi Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Leuto talvi on romahduttanut norppien pesiä, ja kuutit ovat nyt erittäin alttiita monille vaaroille. Esimerkiksi Linnansaaren kansallispuiston rantakinoksista on havaittu kiikareilla jo toistakymmentä ennenaikaisesti romahtanutta pesää. Myös Joensuun yliopiston radiolähetinseurannassa olevien norppien pesät ovat jo pääosin romahtaneet.

WWF ja Metsähallitus pyrkivät nyt laskemaan romahtaneet pesät lentokoneesta käsin. Huhtikuussa, kun kuutit ovat jo lähteneet pesistä, pesälaskijat tarkistavat pesimäalueet ja arvioivat kuuttien määrän pesien jälkien perusteella.

Saimaannorppia on nyt noin 270. Välitön sukupuuton uhka poistuu, jos norppakannan koko on 400 yksilöä. Kanta on kasvanut 2000-luvulla alle kaksi prosenttia vuodessa.

Tämän kevään kuutit ovat nyt kahden kolmen viikon ikäisiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme