Mainos
Mainos

Saimaaseen solahti satoja tonneja mustalipeää

UPM-Kymmenen mukaan Kaukaan sellutehtaan päästö on saatu hallintaan.

UPM-Kymmene

UPM-Kymmenen sellutehdas Lappeenrannassa on takkuillut juhannusseisokin jäljiltä. Käynnistys ei ole sujunut ja viikonloppuna haihduttamolta solahti Saimaaseen yli 300 tonnia mustalipeää, mikä on kymmenkertainen määrä normaaliin verrattuna.

Päästö sumensi vettä ja tappoi kaloja tehtaan lähistöllä. UPM-Kymmenen Kaukaan tehtaan tuotantoyksikön johtaja Risto Löppönen toteaa, että päästö on saatu hallintaan ja tilanne on normalisoitumassa.

- Puhdistustehoon nähden häiriö oli kuitenkin mittava ja puhdistamon toimintakunto saadaan selville vasta parin vuorokauden kuluttua, hän sanoi.

Erilainen päästö viime viikolla

Saimaan vesiensuojeluyhdistys aloitti alueella ympäristövaikutuksia mittaavat tutkimukset, joiden tulokset valmistuvat huomenna. Limnologi Pentti Saukkonen kertoo, että päästö ehti viedä veden lähes hapettomaksi tehtaan edustalla, josta lokit hakivat kuollutta kalaa. Hän arveli pahimman olevan ohitse tänään, koska Vehkataipaleen pumppaamo on laimentanut vesiä tehokkaasti.

Kaukaan sellutehdas värjäsi Saimaata jo viime viikolla, kun laitteita puhdistettiin seisokin aikana. Tuolloin veteen pääsi sameutta aiheuttavaa suopaa. Saukkosen mukaan vastaavat häiriöt tehtaan lähivesillä ovat olleet harvinaisia sen jälkeen kun uusi biologinen puhdistamo valmistui kymmenkunta vuotta sitten.

- Puhdistamo merkitsi ratkaisevaa parannusta päästökuormituksen kannalta, joka oli aiemmin niin suurta, ettei lähivesille uinut kalaa lainkaan, Saukkonen kertoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme