Mainos
Mainos

Sairaaloiden vertailu arveluttaa

Sairaaloiden hoitotulosten julkistaminen jakaa mielipiteitä. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) ehdottaa, että eri sairaaloiden ja sairaanhoitopiirien hoitotuloksia voisi parin vuoden päästä vertailla netissä.

Risikko esitteli ajatuksiaan tänään sanomalehti Ilkassa. Hänen mielestään tulosten julkistaminen parantaisi palvelujen laatua, kun sairaalat joutuisivat kilpailemaan keskenään.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen suhtautuu myönteisesti ehdotukseen. Hän pitää kuitenkin oleellisena sitä, että tieto on varmasti vertailukelpoista ja tulee samankaltaisista potilasryhmistä.

- Pidän perusteltuna sitä, että kansalaisilla on suoraan käytettävissään tietoa sairaaloiden tehokkuudesta, Ihalainen sanoo.

- Kyllä se varmasti parantaa laatua ja kiinnittää sairaaloissa huomiota siihen, miten toimitaan.

Ihalainen arvelee, että julkinen tieto saattaa jonkin verran vaikuttaa ihmisten hakeutumiseen eri sairaaloihin. Esimerkiksi Pirkanmaalla potilaat voivat erikoissairaanhoidossa valita sairaalan, jossa hoitonsa saavat. Halukkuus sairaalan valitsemiseen ei kuitenkaan ole ollut kovin suurta.

Syöpäyhdistys epäilee vertailtavuutta

Potilasjärjestön edustaja suhtautuu Risikon hankkeeseen epäillen. Suomen syöpäyhdistys on itsekin kerännyt tietoja eri alueilla saaduista hoitotuloksista mutta todennut, että niiden vertailu on todella vaikeaa, kertoo pääsihteeri Harri Vertio.

- Niissä pitää ottaa huomioon, että kyseessä voi olla ihan erilaisten ihmisten joukko ja sairaalatkin voivat olla luonteeltaan erilaisia. Suoria johtopäätöksiä tuloksista ei ainakaan pitäisi vetää, Vertio sanoo.

Potilaiden kannalta julkiset tiedot voisivat tietenkin olla käteviä, koska silloin sairaaloista voisi valita parhaita hoitotuloksia saaneen, ja kärkijoukosta jääneet sairaalat voisivat parantaa tuloksiaan.

Ongelmana kuitenkin on, että jos sairaaloilla ei ole resursseja kilpailla keskenään, kilpailusta ei tule tasaista, Vertio muistuttaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme