Mainos
Mainos

Sairaaloilla vaikeuksia torjua ongelmabakteereja

Sairaalabakteerien kyky vastustaa kaikkia antibiootteja sekä tartuntatilanteet hallitsevan henkilökunnan puute vaikeuttavat huomattavasti ongelmabakteerien torjumista, sanoo ylilääkäri Pentti Huovinen Kansanterveyslaitoksesta. Tartuntojen torjunta on lisäksi suunnittelematonta ja potilaiden eristämismahdollisuudet ovat riittämättömät.

Huovinen puhui "antibioottien käytön holtittomuudesta" sisätautilääkärien vuosikokouksessa Helsingissä tänään. Kaupungin yliopistollisessa keskussairaalassa marraskuussa paljastunut VRE-epidemia riivaa yhä kahta Meilahden osastoa. Runsaat 50 potilasta on saanut antibiootit torjuvan VRE-bakteeritartunnan, ja kolmella ihmisellä on sen aiheuttama infektio.

Sairaalabakteeri voi aiheuttaa sairaaloiden huonokuntoisille potilaille mm. henkeä uhkaavia verenmyrkytyksiä sekä haava- ja virtsatietulehduksia. Terveille ihmisille bakteeri ei ole ongelma, Huovinen sanoo.

"Mitkään antibiootit eivät tehoa"

VRE:hen eivät tehoa mitkään markkinoilla olevat antibiootit, korostaa mikrobilääkkeisiin erikoistunut ylilääkäri. Maan sairaaloissa on lisäksi pulaa epidemioihin erikoistuneesta henkilökunnasta, mikä suosii sairaalabakteeria, hän sanoo. Edes joka toisessa keskussairaalassa ei ole infektiolääkäriä, joka löytyy yhdeksästä suursairaalasta.

Keskussairaaloita on 20, ja pienempiä sairaaloita on 360. Valtaosalla sairaaloista ei ylilääkärin mukaan ole myöskään epidemioiden torjuntasuunnitelmaa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme