Mainos
Mainos

Sairaaloissa palaillaan arkeen

Kunnallisissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa on ryhdytty palaamaan arkeen pitkän lääkärilakon jälkeen. Lakkoilijat palaavat töihin työvuoroluettelon mukaisesti ensiksi alkavaan työvuoroonsa. Viimeistään töihin on tultava keskiviikkoaamuna.

Vaikka lakko päättyi jo viime perjantaina, käytännössä lakon aikana entisestään venyneiden potilasjonojen purku pääsi alkuun tänään. Paluu arkeen on kuitenkin sujunut sairaaloissa melko hyvin. Koko ajan lakon piirissä olleet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaalat sekä Oulun yliopistollinen sairaala ovat toistaiseksi säästyneet pahoilta ruuhkilta.

Miten nopeasti sairaaloissa ja terveyskeskuksissa päästään lakkoa edeltävään tilanteeseen, vaihtelee huomattavasti niin maan eri puolilla kuin terveydenhoidon eri aloillakin, kertoo lääkintöneuvos Martti Rissanen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Terveyskeskusvastaanotoilla normaaliin päästäneen muutamassa viikossa, erikoissairaanhoidossa paluutie on hitaampi.

-Paljon riippuu siitä, kuinka paljon kunnat haluavat panostaa ja kuinka paljon lääkärit ja muu henkilöstö ovat halukkaita tekemään lisätöitä, ja mitkä ovat tilat.

Erikoissairaanhoidon aloista ongelmallisimpia ovat kaihikirugia ja tekonivelkirurgia, joissa jonot olivvat pitkiä jo ennen lakkoakin. Esimerkiksi tamperelainen Tays on jo kaavaillut ostavansa näitä leikkauksia ulkopuolelta.

Sydäntutkimuksissa ja sepelvaltimoleikkauksissa oltaneen normaalimenossa muutaman kuukauden kuluttua.

Kolme kantelua

Viitisen kuukautta kestäneen lakon aikana tehtiin kaikkiaan kolme kantelua, joissa epäillään lakon vaikuttaneen potilaan hoitoon. Yksi kanteluista tehtiin Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle, kaksi lääninhallituksiin. Kaikkien kanteiden käsittely on yhä kesken.

Myös lakon aikana tulleiden muiden kanteluiden osalta tutkitaan, vaikuttiko lakko kantelutapauksessa potilaan saamaan hoitoon.

Sosiaali- ja terveysministeriön tuoreimmat yhteenvetotiedot lakon vaikutuksista ovat viime viikolta. Silloin laskettiin terveyskeskusten avohoidon lääkärissäkäyntien supistuneen lakon aikana viidenneksen. Saman verran arvioitiin jääneen leikkauksia tekemättä yliopistosairaaloissa. HUS-piirin osalta osuudeksi tosin kerrottiin jopa 40 prosenttia.

Lääkärien lähes viiden kuukauden mittainen lakko päättyi kustannusvaikutuksiltaan reilun 10 prosentin korotuksiin. Rahassa tämä merkitsee keskimäärin 2800 markan korotusta kokonaisansioihin. Lakko ei kuitenkaan Lääkäriliiton mukaan ratkaissut lääkäreiden työoloja koskevia epäkohtia, vaan neuvotteluja jatketaan paikallisesti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme