Mainos

Sairaaloissa riitaa osa-aikatyöstä

Sairaalat alkavat suitsia työntekijöidensä harkinnanvaraisia vapaita ja osa-aikaisuuksia, joita on ollut tähän saakka suhteellisen helppo saada. Tällä tavoin sairaalat haluavat avata virkoja määräaikaisille työntekijöille, jotka tekevät usein vuosikausia sijaisuuksia.

Esimerkiksi Vaasassa ratkaisu nostatti kunnon riidan, sillä osa-aikatyön tekijöitä on hoitajien joukossa jo noin viidesosa.

Vaasan keskussairaalassa iso osa hoitajista tekee osa-aikatyötä, vaikka heillä on kokoaikainen virka tai toimi. Nyt asialle on laitettu piste ja osa-aikatyön mahdollisuutta kiristetään.

– Meillä on näitä useampi sata näitä jotka on harkinnanvaraisella vapaalla, mutta siinä on omat haittansa. Se on epäsolidaarista toisia työntekijöitä kohtaan, kertoo Vaasan keskussairaalan johtajaylilääkäri Auvo Rauhala.

Työntekijäpuolella ratkaisua on jo kauhisteltu.

– Varsinkin hoitoalalla on ollut lähinnä ongelma se että työntekijät eivät jaksa edes nykyiseen eläkeikään. Juuri tämä osa-aikainen mahdollisuus on yksi sellainen keino, millä työntekijät ovat kokeneet jaksavansa tehdä eläkeikään asti töitä, arvioi Vaasan keskussairaalan pääluottamusmies Kristian Berg.

Peräti neljäsosa hoitohenkilökunnasta tekee töitä määräaikaisilla sopimuksilla, jotka ovat venyneet vuosien mittaisiksi. Silti kaikki sijaisetkaan eivät pidä tiukennetusta linjasta.

– Minun mielestäni se on hiukan tyhmää niiden osalta, jotka tarvitsevat vapaita. Etenkin vanhemmat hoitajat tarvitsisivat kevyempää työtä, määräaikainen sairaanhoitaja Conny Bäck sanoo.

Sairaala puolestaan on laskenut että osa-aikaisuuksia karsimalla voitaisiin luoda teoriassa noin sata uutta virkaa.

– On monia jotka on odottanut vuosia virkaa tai toimea, jota ei saa, koska joku toinen istuu sellaisen päällä, johtajaylilääkäri Rauhala toteaa.

Vaasassa muutos vietiin läpi pika-aikataululla ja otettiin käyttöön jo tämän vuoden alusta. Nyt työntekijöiden on valittava puolivirka tai tehtävä täyttä työpäivää, ratkaisu on jokaisen oma.

Vastaavanlaisia tiukennuksia on meneillään myös muissa sairaaloissa.

Katso Outi Airolan juttu (Seitsemän uutiset 4.1.2013)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot