Mainos
Mainos

Sairaaloissa valmistaudutaan lintuinfluenssaan

Kansallinen valmiussuunnitelma on tarkoitus saattaa kaikkien sairaanhoitopiirien käyttöön ensi kuun alkupäiviin mennessä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lintuinfluenssapandemian varalle kansallista valmiussuunnitelmaa. Eripuolilla maata on myös jo tehty alueellisia varautumissuunnitelmia.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä suunnitelmat ovat jo pitkällä. Pirkanmaalla mahdollisiin lintuinfluenssatapauksiin varaudutaan hoitohenkilöstön täsmäkoulutuksella. On perustettu hoitotiimejä, joiden tehtävänä on vastata ensivaiheen hoidosta alipaineistetuissa eristyshuoneissa.

Lisäksi infektio-osaston potilashuoneita ryhdytään piakkoin erityisvarustelemaan lintuinfluenssapotilaiden tarpeisiin, kertoo infektiohoitaja Nina Alaluusua Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

- Toinen puoli osastosta ilmaistoidaan tarvittaessa erikseen, jolloin mahdolliset lintuinfluenssatartunnasta epäillyt potilaat hoidettaisiin yhdellä puolella ja toisella puolella voitaisiin hoitaa turvallisesti muita potilaita.

Sairaanhoitopiirissä varaudutaan 500 potilaspaikan lisätarpeeseen. Tehohoitopaikkoja varataan 100 potilaalle. Sairaansijoja perustetaan tarpeen vaatiessa yliopistollisen sairaalan lisäksi muun muassa Pitkänniemen psykiatriseen sairaalaan.

- Se, mihin sosiaali- ja terveysministeriö neuvoo meitä varautumaan on vielä suhteellisen vaatimaton epidemia. Uskon, että muiden sairauksien hoito ei kärsi, emmekä me joudu luopumaan mistään tärkeästä. Uhreja ei tule siitä syystä, että he jäisivät ilman hoitoa. Se uhkakuva on, että tautitilanne onkin vakavampi kuin mihin me nyt varaudumme. Esimerkiksi sata vuotta sitten ollut espanjantauti oli vakavampi kuin mihin nyt varaudutaan, sanoo TAYS:in infektiolääkäri Jukka Lumio.

Henkilöstöresurssia hankitaan alkuvaiheessa työvuoroja pidentämällä. Pidemmällä tähtäimellä aiotaan turvautua eläkkeellä olevien hoitajien rekrytointiin.

Kaikissa sairaanhoitopiireissä valmiussuunnitelmat eivät ole yhtä pitkällä kuin Pirkanmaalla, kertoo lääkintöneuvos Merja Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

- On eroja, mutta kaikissa sairaanhoitopiireissä työ varmasti on käynnissä ja kiihtyy nyt kevään aikana. Tämän vuoden aikan suunnitelmia sitten päivitetään.

Valtakunnallisen suunnitelman on määrä valmistua maaliskuun alussa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.02.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme