Mainos
Mainos

Sairaanhoitopiirejä uhataan jättisakoilla

Monilla sairaanhoitopiireillä on edelleen vaikeuksia pitää hoitojononsa hoitotakuun edellyttämissä rajoissa. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) uhkaa nyt sakoilla Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiirejä. Hus joutuisi maksamaan jopa kaksi miljoonaa euroa ja Vaasan sairaanhoitopiiri neljännesmiljoonan, elleivät ne saa hoitojonojaan lainmukaisiksi huhtikuun loppuun mennessä.

TEO patisti jo kesäkuussa molempia sairaanhoitopiirejä laittamaan jononsa kuntoon elokuun loppuun mennessä. Elokuussa hoitoon pääsyä jonotti kuitenkin Husissa vielä 14 potilasta 10 000 asukasta kohden ja Vaasassa 13 potilasta 10 000 asukasta kohden.

TEO harkitsee uhkasakon asettamista myös Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireille. Näillä on vielä pari viikkoa aikaa selityksiin.

Lapin, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirien on pistettävä jonot kuntoon huhtikuun loppuun mennessä, mutta määräystä ei ole tehostettu uhkasakolla. Etelä-Karjalaan annettiin jo sakkovaroitus, mutta siellä pistettiin viime tipassa töpinäksi ja uhkasakolta vältyttiin.

Aiemmin sakolla uhatut Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen ja Kainuun sairaanhoitopiirit saivat jononsa kohtuukuntoon, joten sakkoja ei ole rapsahtanut maksettavaksi vielä yhdellekään sairaanhoitopiirille.

Husissa suunnitelmat valmiina

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on jo leikkausjonojen purkusuunnitelmat valmiina, jotta uhkasakkojen maksamiselta vältyttäisiin. TEO kantoi uhkasakkoa määrätessään erityistä huolta lastenpsykiatrisesta hoidosta. Sen ongelmia selvitetään parhaillaan Etelä-Suomen lääninhallituksen johdolla.

Hus lupaa purkaa leikkausjonojaan vielä loppuvuonna vuokratyövoimalla sekä tehostamalla oman väen käyttöä. Oma väki leikkaa myös iltaisin ja lauantaisin, ja lisäksi potilaille ostetaan satoja leikkauksia.

Lohjalla, Porvoossa ja Länsi-Uudellamaalla hoitotakuu toimii melko hyvin, joten Hyksin potilaita voidaan ohjata näille alueille.

Hyksin ylipitkissä leikkausjonoissa olisi arvion mukaan vielä vuoden lopussa neljä potilasta 10 000 asukasta kohden, joten tehotoimia jatketaan vielä alkuvuodesta. Muilla Husin sairaanhoitoalueilla ylipitkiä jonoja ei pitäisi enää vuodenvaihteessa olla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme