Mainos
Mainos

Sairaudet huolettavat suuria ikäluokkia

Suuret ikäluokat näyttäisivät pelkäävän eniten sairautta ja läheisen kuolemaa, kertoo tuore kysely.

Valittujen Palojen TNS Gallupilla teettämän kyselyn mukaan lähiomaisen kuolemaa tai vakavaa sairautta pelkää vastanneista 52 prosenttia ja omaa sairautta 49 prosenttia. Eniten pelätty sairaus on syöpä. Seuraavina listalla ovat neurologiset sairaudet ja sydänkohtaus.

Seuraavaksi yleisimpiä pelon aiheita ovat taloudellinen ahdinko sekä työuupumus ja stressi, joita pelkäsi joka viides vastaaja. Omaa kuolemaa pelkäsi vastanneista vain joka kuudes.

Kyselyyn vastasi 290 parisuhteessa elävää 50-59-vuotiasta suomalaista viime kesäkuussa. Tilastokeskuksen tietopalvelujohtajan Jussi Melkaksen mukaan kyselyn edustavuudesta ei ole takeita. Valittujen Palojen päätoimittajan Ilkka Virtasen mukaan sen virhemarginaali on kuusi prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Tiiviit yhteydet lapsiin

Lähes puolet kyselyyn vastanneista katuu sitä, ettei ole opiskellut tarpeeksi. Neljännes oli sitä mieltä, ettei ole pitänyt tarpeeksi yhteyttä lapsiinsa tai huolehtinut omasta terveydestään. Suurin osa kyselyyn osallistuneista on kuitenkin pitänyt melko tiiviisti yhteyttä kotoa pois muuttaneisiin lapsiinsa. Kolme neljästä ilmoitti olevansa yhteydessä aikuisiin lapsiinsa vähintään kerran viikossa. Runsaat kaksi kolmasosaa kertoi tukevansa lapsiaan taloudellisesti vähintään muutaman kerran vuodessa.

Poliittisesti suuret ikäluokat eivät näyttäisi olevan kovin sitoutuneita. Kyselyn mukaan runsas kolmannes vastanneista ei ilmoittanut mitään puoluetta suosikikseen. SDP:tä ilmoitti kannattavansa 26 prosenttia, keskustaa 16 ja kokoomusta 12 prosenttia vastaajista.

Arjen harmaus huolestuttaa

Suurimpana ongelmana parisuhteessaan vastaajat pitivät arjen tylsyyttä. Liiton harmaudesta ja liiallisesta arkipäiväistymisestä kantoi huolta vajaa kolmannes vastaajista. Kuudennes vastaajista piti liittonsa suurimpana ongelmana eroavuuksia sukupuolisissa tarpeissa ja kyvyissä. Saman verran oli huolissaan yhteisten harrastusten puutteesta.

Kuitenkin vastaajista vajaa neljännes ilmoitti, että heillä ei ole mitään ongelmia parisuhteessaan. Vastaajista runsas kolmannes ilmoitti harrastavansa seksiä vähintään kerran viikossa. Intoa olisi enempäänkin, sillä vähintään viikoittaista seksiä kaipaisi vastaajista puolet.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme