Mainos
Mainos

Sairauskohtaus aiheutti hukkumisen? Asiaa lähes mahdotonta todistaa

Erityisesti iäkkäiden ihmisten hukkumistapauksissa voidaan epäillä, että hukkuminen on johtunut sairauskohtauksesta. Ruumiinavauksessa sairauskohtausta sinänsä on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa todistaa.

Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen professori Philippe Lunetta sanoo, että kylmä vesi voi aiheuttaa muutoksia sydän- ja hengitystoimintaan sekä verenkiertoon. Nämä yhdessä altistavat hengitysvaikeuksille ja sydämen rytmihäiriöille, jotka saattavat johtaa hukkumiseen.

– Näin voi tapahtua jo 2-4 minuuttia sen jälkeen, kun henkilö on mennyt tai joutunut veteen, sanoo Lunetta.

Rytmihäiriötä ei voi kuitenkaan havaita ruumiinavauksessa, sillä kyseessä ovat sydämen toiminnan sähköiset muutokset.

– Kuolleen ihmisen sydämestä ei näitä sähköisiä muutoksia kyetä enää havaitsemaan, sanoo Lunetta.

Professorin mukaan muun muassa Britanniassa, Portsmouthin yliopistossa tehdyt tuoreet tutkimukset kylmässä vedessä olemisen vaikutuksista osoittavat, että kylmä vesi voi altistaa rytmihäiriöille erityisesti, jos henkilöllä on sydänsairauksia.

– Kylmään veteen joutuneilla sydän toimii normaalia nopeammin.

Sukellusrefleksi puolestaan saa sydämen toimimaan normaalia hitaammin. Joillekin voi tapahtua molemmat samaan aikaan. Tämä kasvattaa rytmihäiriöiden riskiä.

Myöskään sepelvaltimotaudin osuutta hukkumistapauksissa voi olla vaikea todistaa.

– Jos henkilö menehtyy nopeasti sydänkohtauksen seurauksena, ei ruumiinavaus aukottomasti todista sairauskohtausta hukkumisen syyksi.

Vain harvoin voidaan todeta objektiivisesti, että hukkumiskuoleman on aiheuttanut sinänsä sairauskohtaus. Silloin ruumiinavauksessa havaitaan yksiselitteisiä tuoreita tautimuutoksia esimerkiksi äkillinen sydäninfarkti tai aivoverenvuoto.

– Näitä tapauksia on kuitenkin vähän, Suomessa noin 5-10 kappaletta vuosittain, sanoo Lunetta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot