Mainos
Mainos

Saitko jo myrskyistä tarpeeksi? Seuraava tulee torstaina

MTV3:n meteorologi Miina Mannisen mukaan uusi myrskyalue lähestyy Suomea jo torstaina.

– Lännestä lähestyy jälleen uusi myrsky. Uskon, että myrskyvaroitus annetaan kaikilla eteläisillä merialueilla. Sateet alkavat torstaina varhain aamulla. Lännessä sateet tulevat aluksi jopa lumena, mutta muuttuvat sitten vedeksi, Manninen kertoo.

Torstaiksi lähestyvät voimakkaat tuulet ovat vaikeita ennustettavia.

– Tuuli voi varmasti kaataa puita, vaikka myrskyalue näyttää heikommalta, mitä esimerkiksi tapaninpäivänä koettu myrsky. Myrskyyn on tosin vielä kaksi päivää ja tuulien ennustaminen on hankalaa, miettii Manninen.

Tapani-myrskyä on seurannut tänään uusi myrsky, mutta se ei ole Forecan meteorologi Juha Föhrin mukaan niin voimakas kuin tapaninpäivänä koettu myrsky. Jokatapauksessa myrsky on aiheuttanut sähkökatkoja erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Savossa ja Keski-Suomessa.

– Päivällä on mitattiin myrskylukemia Perämerellä ja paikka paikoin Selkämerellä. Myös Suomenlahdella on mitattu myrskylukuja useilla havaintoasemilla.

Myrsky myrskyn perään

Miina Mannisen mukaan torstaina Suomeen saapuva voimakas matalapaineen keskus on tällä erää sarjan viimeinen myrsky.

Tänään Suomeen saapunut myrsky liittyi matalapaineen keskukseen, joka kulki Etelä-Lapissa itää kohti.

– Myrsky kulkee suunnilleen samaa reittiä kuin eilinen myrsky, mutta ei ole yhtä voimakas. Kovia tuulen puuskia tulee olemaan. Tuulet kestävät pitkälle yöhön ja länsiluoteinen tuuli näyttää olevan vallitseva, Föhr kertoo.

Föhrin mukaan kovia tuulia ilmenee illan ja yön aikana laajoilla alueilla.

– Tuulinen kohta on matalapaineen jäljessä. Myrsky on helpompi havaita merellä. Maalla puuskaisia tuulia on mittalaitteilla vaikea havaita. Lentokentillä on mittauslaitteistoa, mutta puuskittaisen tuulen nopeuden arvioiminen on hankalaa. Maassa pinnan muodot vaikuttaa suuresti.

Tiistaina Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla mitattiin myös hyvin lämpimiä lämpötiloja, jopa 9 astetta plussan puolella. Tämä johtuu Föhrin mukaan osittain myrskystä.

– Suoralta kädeltä ei voi sanoa, että se olisi seurausta myrskystä. Sää on sen verran monimutkainen ilmiö, mutta lämpötiloihin vaikutti meri ja Norjan vuoriston yli saapuva föhn-tuuli. Tapaninpäivän myrsky tuli lännestä ja toi mukanaan lämmintä ilmaa. Lämpötila on kuitenkin jälleen laskemassa, Föhr toteaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme