Mainos
Mainos

SAK ei niele yt-lain kritiikkiä

SAK tyrmää yt-lakia kohtaan esitetyn kritiikin. SAK:n työehtoasiantuntija Nikolas Elomaa korostaa, että yhteistoimintalain puitteissa käsitellään yrityksissä paljon muitakin asioita kuin irtisanomisia, mutta ne jäävät kohuotsikoiden varjoon.

- Hirvittävän paljon Suomen yrityksissä on hyvää yhteistoimintaa, joka vastaa yhteistoimintalain tarkoitusta ja pykäliä, mutta ne eivät ole niin dramaattisia ja repiviä otsikoita, Elomaa sanoo.

- Esimerkiksi tässä Kemijärven tapauksessa Paperiliitto on ilmoittanut, että näitä yt-neuvotteluja ei käyty asiallisesti ja odotellaan miten akuutti tilanne purkautuu ja he ovat valmistautuneet testaamaan yt-lain säännöksiä. Oikeushan viime kädessä ratkaisee, oliko menettely yt-lain mukaista.

Laki tiukentui hiljattain työnantajiin nähden.

- Sen soveltamisala laajeni 20 henkilön yrityksiin, lisäksi ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskevat säännöt tulivat paljon tiukemmiksi kuin ne olivat ennen. Lisäksi lain henkeä pyrittiin tuomaan paremmin kuin ennen. Yhteistoimintalakihan ei kiellä irtisanomista, mutta ne ovat vain sen yksi lokero, Elomaa sanoo.

Tutkija Kimmo Kevätsalo arvosteli lakia aamun Huomenta Suomessa. Hän katsoo yt-neuvottelujen merkityksen vesittyneen, koska Suomen taloudessa menee tällä hetkellä paremmin kuin koskaan. Yt-neuvottelut ovat hänen mukaansa Suomessa nykyään pelkkä irtisanomisjärjestelmä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot