Mainos
Mainos

SAK huolissaan maahanmuuttajien työoloista

Hallitus haluaa Suomeen lisää ulkomaalaisia töihin. Käynnissä on monia lakihankkeita, joilla yritetään helpottaa työhön tulevien maahanmuuttoa ja vähentää työllistämisen byrokratiaa.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK pelkää, että muutokset saattavat synnyttää Suomeen kahdet työmarkkinat: toiset suomalaisille ja toiset muualta tulleille. Jo nyt ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden työolot aiheuttavat paljon riitoja.

Muun muassa oleskelulupajärjestelmää ollaan uusimassa siten, että lupaan liittyisi automaattisesti työnteko-oikeus. Byrokratian vähentäminen houkuttaa työnantajia.

Jo nyt maahanmuuttajat kohtaavat suomalaisessa työelämässä syrjintää.

- Hyvin yleistä on esimerkiksi ylityökorvauksen maksamatta jättäminen. Ammattityöntekijälle maksetaan minimipalkkaa, vaikka hän olisi oikeutettu isempaan, kertoo SAK:n elinkeinopolitiikan asiantuntija Pia Björbacka.

Pelkästään palvelualalla suhteettoman suuri osa riidoista käsittelee ulkomaisten työntekijöiden asioita.

Gambiassa syntynyt Keba Sabally alkoi hakea töitä heti tultuaan Suomeen.

- Olen ilmoittautunut työvoimatoimistoon, eikä heti löytynyt. Ajattelin sitten, että menen paikasta paikkaan. Ostin polkupyörän ja kävin kysymässä eri paikoista töitä, Sabally kertoo.

Ulkomaalaistaustaisista useampi kuin joka viides on työtön. Siksi Sabally ihmettelee hallituksen halua houkutella maahan lisää maahanmuuttajia.

- Missä nämä työpaikat on? Itse olen tällä hetkellä työttömänä, hän pohtii.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme