Mainos
Mainos

SAK: Irtisanomiset ja yt-neuvottelut lisääntyivät 2005

Työllisten määrä Suomessa on kasvanut viime vuoden aikana, mutta SAK:n laskujen mukaan irtisanomiset ja yt-neuvottelut ovat puolestaan lisääntyneet.

Irtisanomiset ja yt-neuvottelut lisääntyivät Suomessa tänä vuonna, vaikka työllisten määrä kasvoi, laskee SAK. SAK julkisti on julkistanut julkisiin tietoihin perustuvan tilaston, jonka mukaan yli 30 hengen yrityksissä irtisanottiin kuluvana vuonna yhteensä 6692 henkeä. Viime vuonna irtisanomisia oli noin tuhat vähemmän.

Pörssiyhtiöissä irtisanomisten määrä kuitenkin väheni. Pörssiin listatut yritykset irtisanoivat 1892 työntekijää, kun vastaava luku vuonna 2004 oli 3240.

Suurimmat irtisanomiset tekivät konkurssiin mennyt Finlux (425 työntekijää), ulkomaille tuotantoa siirtänyt Leaf (419), puhelinoperaattori TeliaSonera (330), Hollolassa tehtaan lopettanut Foxconn (290) ja konkurssiin mennyt Töölön Matkatoimisto (230).

Yt-neuvottelut kohdistuivat suomalaisyrityksissä yhteensä 47 000 henkilöön, joista pääosa työskenteli Suomessa. Vastaava luku edellisvuonna oli 17 700. Pörssiyhtiöissä yt-neuvottelut koskivat noin 19 000 henkilöä.

Yt-neuvottelujen kärkiviisikon muodostivat Stora-Enso (5000), Yleisradio (3600), Silja (3000), Outokumpu (1300), ja PKC Group (864). Irtisanomiset ovat olleet kuitenkin huomattavasti pienempiä: Outokummusta lähti 192 henkeä, PKC Groupista 180, Stora-Ensosta toistaiseksi vain 62 henkilöä ja Yleisradiosta 45 henkilöä. Siljan irtisanottavien määrää ei ole vielä ilmoitettu.

SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen katsoo lukujen osoittavan, että heinäkuun alusta voimaan tullut muutosturvauudistus on tullut enemmän kuin tarpeeseen. Joulukuun puoleenväliin mennessä tehostettuja työllistymisohjelmia oli laadittu jo 6377 työntekijälle.

Viialaisen mukaan viime tupossa sovittu muutosturvauudistus ei ole riittävä. Myös yt-lakia pitäisi uusia.

- On ilmeistä, että nykyinen yt-laki on vanhentunut ja liiaksi pelkkä irtisanomislaki. Yhtiöt ilmoittavat lisäksi neuvottelujen kohteeksi joissain tapauksissa selvästi ylimitoitettuja henkilöstömääriä, mikä on omiaan luomaan huonoa henkeä ja epävarmuutta työpaikoille, Viialainen sanoi.

Viialaisen mielestä yt-laista on tehtävä väline yritysten johdon ja henkilöstön vuoropuhelulle ja se on ulotettava koskemaan henkilömäärältään nykyistä pienempiä yrityksiä. Laki koskee yrityksiä, joissa on vähintään 30 työntekijää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme