Mainos
Mainos

SAK: Joka kolmannella työpaikalla syrjintää

SAK:n luottamusmieskysely paljastaa, että useilla suomalaistyöpaikoilla koetaan syrjintää.

Syrjintää havaittiin joka kolmannella suomalaisella työpaikalla . Eniten syrjintää on luottamusmiesten mukaan yksityisillä palvelualoilla, joilla on tehty syrjintäkieltoa loukkaavia havaintoja 43 prosentilla työpaikoista.

Julkisella sektorilla syrjintää on neljällä työpaikalla kymmenestä . Vähiten havaintoja syrjinnästä on tehty teollisuuden työpaikoilla, mutta sielläkin syrjintäkieltoja on loukattu viidellä työpaikalla kymmenestä.

Tiedot käyvät ilmi SAK:n luottamusmieskyselystä, jossa selvitettiin ensimmäistä kertaa yhdenvertaisuuslain ja työsopimuslain syrjintäkieltojen sekä tasapuolisen kohtelun toteutumista työpaikoilla.

Syrjintää etenkin sairauden takia

Eniten luottamusmiehet ovat havainneet syrjintää terveydentilan eli sairauden tai vammaisuuden vuoksi. Sitä on havaittu 13 prosentilla työpaikoista. Toiseksi eniten syrjintää oli iän vuoksi. Sitä, miten syrjintä esimerkiksi terveydentilan tai iän perusteella ilmeni, ei tutkimuksessa kysytty. Syrjintää havaittiin myös osa- tai määräaikaisuuden , ay-toiminnan , lasten ja muiden läheisten hoidon ja sukupuolen vuoksi.

Tilannetta korjaaviin toimiin oli ryhdytty joka kolmannella työpaikalla.

Tehokkaimmin syrjintään oli puututtu silloin, kun työntekijää oli syrjitty terveydentilan tai iän vuoksi. Näin tapahtui joka toisella työpaikalla. Sen sijaan jos syrjintä perustui vakaumukseen, korjaaviin toimiin oli ryhdytty vain joka kymmenennellä työpaikalla.

Luottamusmieskyselyn aineisto koottiin lokakuussa 2008. Kyselyyn vastasi 418 luottamusmiestä, jotka edustavat lähes 100 000 SAK:laista palkansaajaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme