Mainos
Mainos

SAK:n liitot vaativat säädöksiä ulkomaiselle vuokratyövoimalle

Ulkomaisen vuokratyövoiman pelätään lisäävän palkkakustannuksiltaan edullisen henkilöstön käyttöä suomalaisfirmoissa. Etenkin palkansaajajärjestöt ovat huolissaan säädösten ja valvontakeinojen puutteesta.

Kolme suurta SAK:laista liittoa jätti tänään hallitukselle ja eduskunnalle kirjelmän, jossa vaaditaan valvontajärjestelmää myös Suomeen. Ongelmia uskotaan syntyvän etenkin siksi, että Suomessa ei ole säädöksiä ja valvontaa, joilla estettäisiin halpatyövoiman käyttö. Vaikka ulkomaisen työvoiman tulolle asetetaan EU:n itälaajenemisen yhteydessä siirtymäaikoja, yrityksillä on yhä mahdollisuus vuokratyövoimaa käyttämällä kiertää suomalaisia säädöksiä ja sopimuksia.

Huonoja kokemuksia yritysten villistä kilpailusta työvoiman avulla on ollut Keski-Euroopassa, minkä vuoksi liitot vaativat EU-säädöksiin itselleen varaumia valvonnan järjestämiseksi. Suomesta ne edelleen puuttuvat.

Noin 450 000:ta työntekijää edustavat Metallityöväen liitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä Rakennusliitto toimivat aloilla, joilla vuokratyövoimaa käytetään jo nyt runsaasti. Palkat saattavat olla alle puolet suomalaisten palkkatasosta. Suomen osalta säädösten kiertäminen vuokratyöfirmojen avulla koskee enimmäkseen Baltian ja Puolan suunnalta ostettavia palveluja. Liitot korostavat, että vuokratyövoimalla käyty kilpailu on vahingollista sekä "kunnollisille" yrityksille että koko elinkeinoelämälle. -Tilanne johtaa epäterveeseen kilpailuun. Säädösten on oltava samat, jotta yritykset olisivat tasa-arvoisessa asemassa, korostaa Metallityöväen liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (sd.).

Susien vapautta lammastarhassa

Liitot julkistivat tänään asiaa selvittäneen tutkimuksen, jonka mukaan Suomesta puutuvat lähes kaikki sääntely- ja valvontakeinot. Tutkija Jari Hellstenin tekemä vertailu koski lähinä Saksan, Ranskan, Itävallan ja Belgian järjestelmiä. -Suomen valvontajärjestelmä on tyhjän päällä, koska se perustuu olettamukseen, että ulkomaiset työntekijät itse nostaisivat kanteita suomalaisille viranomaisille työsuhteita koskevista rikkomuksista.

Hellsten luonnehtii nykytilannetta "susien vapaudeksi lammastarhassa". Hän korostaa EU:n direktiivienkin edellyttävän tehokasta kontrollijärjestelmää. Vaikka järjestelmän luominen voi tuntua byrokraattiselta, se on Hellstenin mukaan parempi vaihtoehto kuin luovuttaa markkinat säädöksiä kiertäville vapaamatkustajille.

Saksassa kaatui rakennusfirmoja

Tutkimusta esitelleet liittopuheenjohtajat korostivat vuokratyövoiman käytön voivan paisua suuren mittaluokan ongelmaksi erittäin nopeasti. Rakennusliiton puheenjohtajan Pekka Hynösen (vas.) mukaan pelkästään rakennuksilla on arvioitu työskentelevän 1 000-2 000 virolaista, joista osa on maassa ilman työlupaa. -Saksassa organisoitiin 1990-luvulla massiivinen halpatyövoiman tuonti Portugalista ja Britanniasta. Seurauksena oli rakennusfirmojen konkursseja.

Palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtaja Maj-Len Remahl (sd.) sanoi virolaisen vuokratyövoiman käytön olevan jo yleistä etenkin yksityisillä palvelualoilla. Mm. siivousala käyttää paljon virolaisia työntekijöitä. Hän korosti palkansaajajärjestöjen tukeneen EU:n laajenemista. Vastaavasti viranomaisten tulisi turvata se, ettei suomalaisten työntekijöiden asemaa aseteta uhanalaiseksi, ja että myös ulkomaisen työntekijän työehdot on turvattu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme