Mainos

SAK:n liittofuusiolle ei löytynyt oppositiota

Liiton uskotaan syntyvän suunnitelmien mukaisesti vuonna 2010.

Uuden SAK:laisen jättiliiton perustaminen näyttää etenevän ilman laajaa vastarintaa. Kuuden teollisuusliiton fuusion onnistumista on epäilty sen jälkeen kun muutamat, lähinnä vasemmistoliittoon kuuluvat ay-johtajat ovat asettaneet suunnitelmat kyseenalaisiksi.

Arvostelua kenttäväen keskuudessa nostatti etenkin tapa, jolla fuusion etenemisestä kerrottiin tiedotusvälineille. Liiton todettiin syntyvän suunnitelmien mukaisesti vuonna 2010.

Tänään SAK:n Kiljavan opistolle kokoontuneeseen valmisteluseminaariin osallistuneet liittojohtajat rauhoittelivat ilmapiiriä vakuuttamalla, että kaikki ratkaisut tehdään jäsenten ja liittokokousten päätöksillä. Sitä ennen on kyse vain hankkeen valmistelusta.

Kiljavalle oli kokoontunut noin 150 luottamusmiestä ja ay-aktiivia. Seminaariin ja 10 työryhmään osallistuneiden mukaan hanketta vastusti parin päivän aikana puheenvuoroissaan avoimesti vajaat puolisen tusinaa henkilöä.

Hankkeen projektijohtajana toiminut SAK:n johtaja Lauri Lyly (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että valmistelutyö sai erittäin selkeän tuen. Jatkossa kenttäväen edustusta lisätään.

Poliittista rajankäyntiä vältellään

Fuusiomallia on arvosteltu mm. siksi, että suuri 330 000-jäseninen liitto vahvistaisi demareiden asemaa. Valmistelussa ovat mukana lähinnä liittojen SDP:läiset puheenjohtajat ja vasemmistoliittoa edustavat varapuheenjohtajat ja pääsihteerit. Jälkimmäisten joukossa on esiintynyt varauksellisempaa suhtautumista, mutta he ovat pysyneet hankkeen takana.

Esimerkiksi 166 000 -jäsenisen Metalliliiton liittokokousedustajista 41 prosenttia edustaa vasemmistoliittoa, mutta kaikissa hallintoelimissä hankkeen etenemistä on tuettu yksimielisesti.

Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (sd.) ja Puuliiton sihteeri Lauri Ainasto (vas.) korostivat, että poliittiset voimasuhteet pysyvät ennallaan.

Ainaston mukaan fuusiota vastustaneet henkilöt eivät sanoneet edustavansa mitään ryhmittymiä vaan esittivät henkilökohtaisia näkemyksiään.

Ainasto arvioi suuremmaksi ongelmaksi sen, kuinka toiminta saadaan vietyä enemmän aluetasolle ja lähemmäksi jäseniä. Fuusion hyöty yksittäisen jäsenen kannalta nostattaa eniten keskustelua.

Team-työnimeä käyttävässä hankkeessa ovat mukana Metalliliitto, Kemianliitto, Puuliitto, Sähköliitto, Viestintäliitto ja Rautatieläisten liitto.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot