Mainos
Mainos

SAK:n Lyly vaatii keskustelua menetetystä työpanoksesta

Suomen ammattiliitojen keskusjärjestö SAK odottaa tulevalta hallitukselta tehokkaita panoksia työttömyyden torjuntaan. Huomenta Suomessa vieraillut järjestön puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että työurista ja työllisyydestä puhuttaessa taka-alalle on jäänyt keskustelu menetetystä työpanoksesta.

– Tämä on iso haaste, että meillä valmistutaan liian hitaasti ja työkyvyttömyyseläkkeelle joudutaan liian helposti, koska syihin ei pystytä puuttumaan tarpeeksi ajoissa. Työurat ovat myös sirpaloituneet. Kun katsomme 90-luvun laman jälkeistä työttömyyden hidasta laskemista, silloin jäi paljon ihmisiä syrjään ja mielestäni sitä laskua maksamme vieläkin.

Lylyn mukaan positiivistakin kehitystä on tapahtunut.

– Työurien jatkamiseen on kiinnitetty huomiota yhdessä työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kanssa niin, että vuoteen 2025 mennessä työuria pidennetään kolmelle vuodella. Nyt olemme jo toteuttaneet siitä yhden vuoden.

Rakettitemppuja työpaikoilla ei tarvita työurien pidentämiseen, korostaa Lyly.

– Käytännössä se tarkoittaa panostamista työaikaan, työssä hyvinvointiin, koulutukseen ja työaikoihin. Se tarkoittaa myös työuran alkupäässä opiskelujen nopeuttamista.

Tanskan nuorisotyöttömyyden nollatoleranssin Lyly näkee tavoittelemisen arvoisena.

– Ketään nuorta ei pitäisi jättää, kun peruskoulu päättyy. Siinä vaiheessa jokaisella nuorella pitää olla joku väylä opiskeluun joko ammattikoulun tai lukion kautta tai sitten joku kolmas tie, jolle nuori otetaan mukaan.

Lue lisää:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme