Mainos
Mainos

SAK:n teollisuusliitot selvittävät yhteistyömallejaan

Yhtenä vaihtoehtona on uuden suuren teollisuusliiton perustaminen. Liitoilla on yhteensä noin 370 000 jäsentä.

Kuusi SAK:laista teollisuusliittoa selvittää ensi kevääseen mennessä malleja yhteistyönsä tiivistämiseen. Mukana ovat Metalliliitto, Kemianliitto, Sähköliitto, Paperiliitto, Puuliitto ja Viestintäliitto. Niissä on jäseniä yhteensä noin 370 000.

SAK:n edunvalvontaosaston johtaja Lauri Lyly on valittu selvittämään vaihtoehtoja maaliskuun loppuun mennessä. Näin liittojen valtuustot ehtivät käsitellä asiaa kevätkokouksissaan.

Liittojen fuusioitumisesta ei ainakaan vielä tässä vaiheessa ole kyse, mutta selvitys tehdään "ilman ennakkoasenteita". Yhtenä vaihtoehtona on myös uuden suuren teollisuusliiton perustaminen. Malleina voivat olla myös ns. unionimalli, nykyisen yhteistyön tiivistäminen tai mitä tahansa näiden väliltä.

Liittopuheenjohtajista koostuva työryhmä on kokoontunut kuukausittain syyskuusta lähtien. Työryhmää vetänyt Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu korostaa, että mitään vaihtoehtoa ei tässä vaiheessa aseteta etusijalle.

Hanketta keskiviikkona esitelleet liittopuheenjohtajat arvioivat, että suurliiton perustaminen olisi mahdollista aikaisintaan vuoden 2010 jälkeen. Aikataulua ohjaa se, että liittojen korkeimpien päättävien elinten kokoukset ajoittuvat vuosille 2008 ja 2009.

Mahdollisia fuusioita helpottaisi myös se, että useimmat puheenjohtajat alkavat tuolloin lähestyä eläkeikää.

Rakennusliitto ja Elintarviketyöläisten liitto eivät ole mukana

Vuodenvaihteessa selvitystyön aloittava Lauri Lyly korosti, että hankkeen ainoa tavoite on parantaa jäsenten edunvalvontaa.

Paineita lisäävät etenkin työnantajajärjestöjen fuusiot. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n perustamisen myötä järjestöjen määrä on jo vähentynyt 43:sta 28:aan. Tarkoitus on vielä puolittaa määrä lähivuosina.

Teollisuuden rakennemuutokset ovat johtamassa sopimusepäselvyyksiin ja reviiririitoihin, kun työnantajat pyrkivät muuttamaan alakohtaisten sopimusten rajoja. Kuudella SAK:n liitolla on yhteensä 50 työehtosopimusta.

Rakennusliitto ja Elintarviketyöläisten liitto eivät ole hankkeessa mukana. Ne ovat ilmoittaneet etteivät ole valmiita ainakaan sellaisiin yhteistyömuotoihin, joita työryhmässä on ollut esillä.

SAK:n kahdeksan kuljetusalan liittoa ovat rakentaneet omia yhteistyökuvioitaan jo pitkään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme