Mainos

SAK patistaa äänestämään 300 000 euron kampanjalla

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK herättelee jäsentensä äänestysintoa kevään eduskuntavaaleissa mittavalla kampanjalla. Kampanja kulkee teemalla Äänestä tai käy huonosti! Suurin palkansaajien keskusjärjestö panostaa hankkeeseen noin 300 000 euroa.

Summa on kasvanut sitten viime eduskuntavaalien, jolloin äänestysaktiivisuuden nostoon laitettiin 1,5 miljoonan markkaa eli noin 250 000 euroa. Uurnille maanitteluun onkin syytä, sillä SAK:n viimekeväisen kyselyn perusteella vain 42 prosenttia miljoonajäsenisen keskusjärjestön jäsenistä aikoi varmasti äänestää eduskuntavaaleissa. Luvussa on 10 prosenttiyksikön pudotus vuoden 1999 eduskuntavaaleja edeltävään tilanteeseen.

Myös professori Tuomo Martikaisen ja tutkija Hanna Wassin tuore tutkimus kertoo erityisesti työntekijäasemassa olevien henkilöiden äänestysaktiivisuuden laskeneen. SAK:n mukaan lähes 400 000 sen jäsentä jättikin viimeksi äänestämättä. Äänestyskampanja kuitenkin puri, sillä SAK:n selvityksen mukaan joka neljäs jäsen koki viime äänestyskampanjan vaikuttaneen häneen ainakin jonkin verran. Järjestön viimesyksyisen kyselyn mukaan taas 78 prosenttia kaikista suomalaisista on sitä mieltä, että ay-liikkeen on rivakalla otteella kampanjoitava äänestysinnon nostamiseksi. Johtaja Matti Tukiainen SAK:sta päätteleekin, että järjestöllä on kampanjointiin sekä oikeutus että jopa velvollisuus.

"Joku äänestää aina"

Kampanjaan liittyviä lehti- ja tv-mainoksia alkaa näkyä ennakkoäänestyksen alkamisen tienoilla. Ilmoituksissa innostetaan uurnille mm. sillä, että vaaleihin osallistumalla eduskuntaan saadaan ihmisiä, jotka ymmärtävät palkansaajien asioita. "Joku äänestää aina. Jos Sinä et, muut ratkaisevat, kuka seuraavat neljä vuotta päättää Sinuakin koskevista asioita."

Jo huomenna avataan SAK:n vaalisivut järjestön Internet-sivuilla. Ammattiliittojen aktiiveille ja työpaikkojen luottamusmiehille on laadittu oma kirjanen, jossa mm. muistellaan 1990-luvun alun kovia vääntöjä keskustavetoisen Ahon hallituksen kanssa. Kirjasen mukaan onkin ensisijaisen tärkeää, että hallituksessa on puolueita, jotka ymmärtävät palkansaajien asemaa ja ovat valmiita aitoon yhteistyöhön työmarkkinajärjestöjen kanssa. -Vaikka työreformin väitetäänkin olevan kuollut ja kuopattu, karsastetaan kolmikantaisen sopimisen mallia ja ay-liikkeen vaikutusvaltaa erityisesti keskustan riveissä, opastetaan aktiiveja.

(MTV3-STT)

12:23

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot