Mainos
Mainos

SAK: Työnantajat rikkovat määräyksiä useilla työpaikoilla

Työnantajat rikkovat työpaikalla noudatettavia sopimuksia ja sortuvat painostamiseen, kertoo Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n luottamushenkilöille tekemä kysely.

Joka kolmas SAK:lainen luottamushenkilö kertoo työnantajansa rikkovan työpaikalla noudatettavia lakeja ja sopimuksia. Kuljetusalalla osuus on 57 prosenttia.

Varsinkin yhteistoimintalaki on SAK:laisilla työpaikoilla ollut aika ajoin kovilla. Työnantajat rikkovat usein myös työehtosopimusten kirjauksia ja paikallisia sopimuksia.

Joka viides luottamushenkilö on kokenut työnantajan painostavan heitä työehtojen heikennyksiin. Yleisintä painostus on kuljetusalalla, jossa sitä on kokenut joka neljäs luottamushenkilö. Työnantajat ovat painostaneet heikennyksiin muun muassa uhkaamalla poistaa kaikkien lisäedut. Varsin usein työnantajat uhkailevat myös yt-neuvotteluilla, irtisanomisilla tai töiden loppumisella, jos työehtosopimuksen määräykset alittaviin sopimuksiin ei työpaikalla suostuta.

Luottamushenkilöpaneelin mukaan työnantajien rikkomukset ovat sitä yleisempiä, mitä suuremmasta työpaikasta on kyse. Yli 250 hengen työpaikoissa toimivista luottamushenkilöistä 39 prosenttia kertoo työnantajan rikkovan määräyksiä. Vastaava osuus alle kymmenen hengen työpaikoissa on 20 prosenttia.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön luottamushenkilöpaneeliin vastasi 1 174 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme