Mainos
Mainos

SAK: Verohelpotukset tarpeen – EK penää kannustinloukkujen purkamista

Hallituksen on tarpeen toteuttaa verohelpotukset, jotta kotimainen kysyntä ei sakkaa, sanoo palkansaajien keskusjärjestön SAK:n pääekonomisti Olli Koski tiedotteessa. Kosken mukaan kilpailukykysopimus heikentää palkansaajien tulokehitystä, minkä vuoksi hallituksen lupaamat veronkevennykset ovat tarpeen.

– Hallituksen talouspolitiikan yhdistelmä alkaa vähitellen muokkautua järkevään suuntaan. Suomen talousongelmien pohja on heikossa viennissä. Kilpailukykysopimuksen avulla vientiä pyritään elvyttämään ensi vuodesta alkaen, Koski sanoo.

SAK vaatii, että varsinaisen budjettiriihen työllisyyspaketti vahvistaa etenkin pitkäaikaistyöttömien koulutus- ja tukitoimia. SAK haluaa myös kasvuseuduille lisää asuntoja työmarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi.

Myös STTK vaatii lääkkeitä työttömyyteen

Myös toimihenkilökeskusjärjestö STTK katsoo, että hallituksen tulee budjettiriihessä keskittyä parantamaan työttömien työllistymismahdollisuuksia.

– Työttömyyttä voidaan alentaa työttömien osaamista vahvistamalla esimerkiksi lisäämällä aikuisten oppisopimuspaikkoja ja parantamalla mahdollisuuksia opiskella työttömyysturvalla. Työn perässä liikkumiseen voidaan kannustaa parantamalla työmatkakulujen verovähennysoikeutta työttömän työllistyessä, sanoo STTK:n pääekonomisti Ralf Sund tiedotteessa.

STTK:n johtajan Jukka Ihanuksen mukaan on hyvä asia, että valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa on mukana palkkaverotuksen alentaminen. Se tukee Ihanuksen mukaan osaltaan palkansaajien ostovoimaa ja sitä kautta talouskasvua.

– Tuloverotuksen osalta koko liikkumatila pitäisi kuitenkin käyttää palkansaajien verotuksen keventämiseen työnteon kannustimien vuoksi, hän sanoo.

EK: Lisää rakenneuudistuksia

Julkisen talouden tasapainottamista on jatkettava, painottaa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Hän näkee keskeiseksi keinoksi työllisyysasteen noston esimerkiksi kannustinloukkoja purkamalla, jotta hyvinvointipalvelut voitaisiin rahoittaa jatkossakin.

Häkämiehen mukaan julkisen sektorin toimintaa tulee edelleen tehostaa ja samalla huolehtia yritysten kilpailukyvystä ja kasvumahdollisuuksista. Häkämiehen mielestä myös riittävät panostukset osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin ovat välttämättömiä.

– Ne eivät ratkaise ongelmia nopealla aikataululla, mutta niiden avulla varmistetaan Suomen ja suomalaisen yritysten menestys 2020-luvulla, Häkämies sanoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että Suomen ongelmat ovat muuttuneet yhä rakenteellisemmiksi, kun hidas kasvu ja riittämätön työllisyysaste kuristavat julkista taloutta. Tehdyistä säästötoimista huolimatta myös velkaantuminen jatkuu lähivuosina.

– Laajat rakenneuudistukset, jotka nostavat työllisyysastetta, ovat kestävin tie tasapainottaa julkinen talous.


Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot