Mainos
Mainos

Sakari Huovinen: "Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa Sinulle"

MTV3 kertoo millaisia kirjoja tunnetut henkilöt antaisivat lahjaksi tärkeälle nuorelle, omalle lapselleen tai tuttavalle, jolle haluavat antaa parastaan.

Kun antaa lahjaksi kirjan, antaa paljon enemmän kuin lahjaesineen - haluaa saajan oivaltavan elämän olennaisia asioita ja saavan uusia ajatuksia. Kirjat ovat monelle parhaita ystäviä, rentouttavia hauskuuttajia ja hienovaraisia opettajia. Ne ovat pyyteettömiä ystäviä, joiden luona voi pysähtyä silloin kun itse haluaa ja viipyä niin kauan kuin hyvältä tuntuu; siksi autiolle saarellekin otetaan mukaan parhaat kirjat.

"Kirja voi avata elämän oven"

Oikeustieteen tohtori, yhteiskuntakriitikko Sakari Huovinen suhtautui viiden kirjan valintatehtävään suurella kunnianhimolla, melkein tieteellisellä tarkkuudella.

-Nuorelle merkityksellisen kirjan löytää vain nuori itse, sanoo Huovinen. Se, mikä on minulle ollut merkityksellinen kirja, ei todennäköisesti ole sitä nuorelle, ei edes omille lapsilleni, jotka nyt ovat minulle tärkeitä. Jokainen arvioi kirjan merkityksellisyyden omassa elinympäristössään kulloisenkin kysymyksen hetkellä. Jos joskus olen onnistunut löytämään nuorelle tärkeän kirjan, se johtuu, ei siitä, mitä minä pidän tärkeänä, vaan siitä, mitä aihealuetta minulle tärkeä nuori on kysynyt tai mitä kohtaan osoittanut kiinnostusta.

Lopulta Huovinen tekee esimerkkilistan, jota voi soveltaa.

-Tarkoituksenani on ollut etsiä sellaisia kirjoja, jotka edustavat eri lukemisen lajeja. Olen halunnut osoittaa, kuinka moneen suuntaan kirjat voivat elämän avata. Tarkoitukseni on, että edes jokin kirjan lajityyppi nappaisi nuoren koukkuunsa.

J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta (WSOY)

Jokainen tarvitsee fantasiaa kyetäkseen unelmoimaan ja luomaan ennen kokemattomia yhdistelmiä. Itselläni oli lapsena ja nuorena omat fiktiokirjani, mutta niitä en voi ehdottaa; niistä on aika jo jättänyt. Tämä on huikea teossarja.

Mitä Missä Milloin 2012 (Otava)

Maailma on avoin, ja se on täynnä mahdollisuuksia. Tässä kirjassa on oivallisella tavalla koottu vuoden aikana tapahtuneet asiat, joista, ainakin osasta, on hyvä olla tietoinen. Tätä ei tarvitse lukea kannesta kanteen, mutta jo selaaminen ja sieltä täältä lukeminen auttaa hahmottamaan, mihin kaikkeen ajankohtaiseen huomionsa voi suunnata. Jos olisi vielä muotia, Otavan Pikku jättiläinen tai Antero Vipunen kävisivät myös.

Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta (Tammi 2011)

Jokaisesta harrastamisen lajista on olemassa oma kirjansa. Tämä kirja on niistä vain yksi esimerkki. Voit valita vapaasti kirjan sen mukaan, mistä olet kiinnostunut. Tämä on kirja juoksemisesta, paitsi ei vain siitä, miten juosta, vaan juoksemisen filosofiastakin. Sellaiset harrastuskirjat, jotka kytkevät harrastamisen laajempaan kontekstiin, antavat harrastamisellekin paitsi uusia taitoja, myös uutta perspektiiviä.

Titti Holmer: Onnellinen nyt. Käytännön opas tietoiseen läsnäoloon (Basam Books 2011)

Olen aina rakastanut ns. how to -kirjoja. Etsin niistä keskustelukumppania asioissa, joista en tiedä. Kun olin nuori, luin Valittuja Paloja, joka oli täsä suhteessa jo 50-60-luvuilla loistava opus ja on edellen how to -aikakauslehtien bestseller. Jotkut ovat how-to -kirjat ovat surkeita, Holmerin kirja ei ole sellainen. Voit analysoida kokemuksiasi ja huomata, ettet ole ainoa, olivatpa tunteesi millaiset tahansa. Myöhemmin tämän lajityypin kirjat ovat vallanneet hyllyni. Onpa hyllyssäni myös minulle aikanaan todella tärkeä kirja How to sell anything to anybody.

Moleskine: Ruled Notebook

Tärkein kirja ja sen kirjoitat sinä itse. Kirjoita tähän, mitä ajattelet ja koet, keitä tapaat ja mitä opit. Tärkeintä on, että kirjoitat joka päivä, vaikka niin vähän, että vain pilkkua siirtäisit. Opit näin eniten itsestäsi. Ole tekstillesi rehellinen, älä valehtele. Jos sattuisit valehtelemaan, koeta saada itsesi siitä kiinni. Se taas on mahdolllista, että luet silloin tällöin, mitä olet kirjoittanut. Sitä oppia tarvitset koko elämäsi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme