Mainos
Mainos

Saksa lupaa antaa vahvan tuen Suomen EU-hankkeille

Suomessa vierailevan Saksan ulkoministerin mukaan yhteistyötä vauhdittavat nyt muun muassa Venäjän energiakauppaan liittyvät kysymykset.

Suomi on saamassa vahvaa tukea EU-puheenjohtajuuskauden pyrkimykselleen tehostaa unionin ja Venäjän välisiä suhteita. Suomen jälkeen vuodenvaihteessa vetovuoroon tuleva Saksa aikoo osallistua Venäjä-suhteiden ajamiseen jo nyt virkamiesyhteistyöllä. Prosessia pyritään jatkamaan ensi vuonna Saksan omalla kaudella.

Pitkäjänteistä valmistelua on helpottanut myös nykyinen Itävallan EU-johtajuus.

Suomessa vierailevan Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin mukaan yhteistyötä vauhdittavat nyt muun muassa Venäjän energiakauppaan liittyvät kysymykset.

Suomen Pohjoisen ulottuvuuden hanke saa sivustatukea Saksan kiinnostuksesta Ukrainan ja Kaukasian suunnalla. Saksalla on edustajistot useissa alueen maissa, ja niitä on tarkoitus käyttää tehokkaasti hyväksi jo Suomen kaudella.

Steinmeier kehui tiedotustilaisuudessa Helsingissä maiden välisten erinomaisten suhteiden helpottavan tiivistä yhteistyötä.

Myös Steinmeierin kanssa virallisia neuvotteluja käynyt ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää energiakysymyksiä yhtenä merkittävimmistä lähiaikojen haasteista.

Ulkoministerit kävivät läpi keskeisimmät EU:n ajankohtaiset asiat. Listalla olivat EU:n tulevaisuus ja laajentuminen, Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikka sekä EU:n ja Naton suhteet, Länsi-Balkan, Lähi-idän rauhanprosessi ja Iranin ydinaseohjelma.

Saksa kiitteli pyrkimystä perustuslain ratifiointiin

Steinmeier kiitteli Suomen pyrkimyksiä osallistua sekä Naton kriisinhallintaa koskevaan päätöksentekoon että ensi vuonna toimintansa aloittaviin EU:n nopean toiminnan joukkoihin.

Myös eduskunnan suuressa valiokunnassa esillä ollut EU:n perustuslaillisen sopimuksen ratifiointi olisi Steinmeierin mielestä tervetullut päätös. Vaikka sen vaikutus sopimuksen hyväksymiseen ei ole nyt suuri, se tukisi välttämättömänä pidetyn sopimuksen hyväksymistä.

Ulkoministerit pitivät selvänä, että Ranskan ja Hollannin kansanäänestysten kielteisiin päätöksiin juuttuneen hankkeen hyväksymiseen Suomen kaudella ei kuitenkaan näytä olevan mahdollisuuksia.

Italian vaaleista keskusteluissa ei puhuttu, mutta ulkoministerit korostivat toivovansa, että uusi hallitus olisi mahdollisimman vakaa ja pitkäikäinen.

Ensimmäistä kertaa ulkoministerinä Suomessa vierailevan Steinmeierin on määrä tavata myös presidentti Tarja Halonen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme