Mainos
Mainos

Saksalta vapautuvia tankkeja Suomeen?

Saksalta vapautuvaa panssarivaunukalustoa on tullut myyntiin kansainvälisille markkinoille. Asian merkeissä on epävirallisesti lähestytty myös Suomea.

Vaunuhankinnasta on toistaiseksi keskusteltu Suomen puolustusvoimien sisällä. Panssarivaunut on tosin kirjattu turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa kohtaan, joka käsittelee eri vaihtoehtoja maavoimien operatiivisen liikkuvuuden ja tulivoiman lisäämiseksi. Selonteko tulee eduskunnan käsittelyyn syyskuun alussa.
Sotilasasiantuntijat ovat Varsovan liiton luhistumisen jälkeen arvioineet jo pitkään, että saksalaista panssarivaunukalustoa joudutaan reippaasti supistamaan. Saksalaisia Leopard2-vaunuja on menossa Nato-kumppanille Puolaan. Leopard2-tankkeja tarjottu epävirallisesti myös Suomelle. Esimerkiksi Kreikka on hankkinut Saksasta ylijäämäkalustoa "edullisesti. Turkki on ollut halukas hankkimaan satoja uusia Leopardeja.
Kun sotilaallinen vastakkainasettelu Keski-Euroopassa oli syvimmillään, Länsi-Saksan puolustusvoimilla oli käytössään Leopard2-panssarivaunujen modifiointityyppiä A4 jopa 2000. Janet's Defence Weekly (JDW) -sotilasaikakauslehden 8. elokuuta numeron mukaan Saksan puolustusvoimat on poistamassa vahvuudestaan peräti sata pataljoonaa neljän seuraavan vuoden aikana. Samalla niiden kalustoa, mm. Leopard2-vaunuja jää ylijäämäksi.

Suomalaisen panssariprikaatin pääase, venäläinen T-72-panssarivaunu on edelleen Suomen oloissa käyttökelpoinen. Sen käyttöikä alkaa kuitenkin viidestä kymmeneen vuoden päästä olla lopussa. T-72-vaunut on silloin modifioitava tai korvattava uudella. Tarve on ollut ainakin 60 taistelupanssarivaunua.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme