Mainos
Mainos

Saksan ratkaisu nostaa energian hintaa Suomessa

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Juha Naukkarinen arvioi, että Saksan päätös luopua ydinvoimasta nostaa energian hintaa Suomessa. Se vaikuttaa teollisuuden kilpailukykyyn ja työllisyyteen. Toisaalta Suomi voi myös parantaa kilpailukykyään Saksaan verrattuna.

Naukkarinen muistuttaa, että Euroopassa ja Pohjoismaissa sähkön hinta riippuu Saksan tilanteesta. Saksa joutuu lisäämään energian tuontia, jolloin hinnat nousevat.

– Sitä, millä aikataululla muutoksia tapahtuu, ei vielä tiedetä. Polttoaineiden hinnan lisäksi päätös vaikuttaa esimerkiksi päästöoikeuksien hintaan.

Naukkarinen korostaa, että kaikkia vaikutuksia on tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida, sillä seuraukset ovat hyvin monimuotoiset.

Muutos voi tarjota uusia vientimahdollisuuksia uusiutuvan energian teknologiaa kehittäville suomalaisyrityksille.

– Suomalaisilla voisi olla annettavaa etenkin biopolttoaineiden käytössä.

Saksassa muutos on suuri, koska ydinvoimalla ja fossiilisilla polttoaineilla tuotetaan lähes 80 prosenttia energiasta. Sielläkin vaikutukset teollisuuden kilpailukykyyn voivat olla merkittävät.

– Päätös voi lisätä fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Naukkarisen mukaan on myös vaikea vielä arvioida, miten Saksan päätös vaikuttaa ydinvoiman käyttöä koskevaan asenneilmastoon. Sitä on muuttanut Japanin ydinvoimaonnettomuus.

– Useissa maissa on suhtauduttu asiaan aika rauhallisesti. Esimerkiksi Britannia, Ranska, Ruotsi, Puola ja Suomi ovat rakentamassa uutta ydinvoimaa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme