Mainos
Mainos

Salakuvatut sikatilat tarkastetaan

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira määrää tarkastukset niille sikatiloille, joilla on havaittu uusia ongelmia.

Oikeutta eläimille -aktivistit antoivat eilen julkisuuteen kuvia, joiden perusteella joillakin sikatiloilla eläimiä kohdellaan edelleen huonosti.

Eviran jaostopäällikkö Taina Mikkonen vahvistaa MTV3 Uutisille, että läänineläinlääkärit tai kuntien valvontaeläinlääkärit tulevat tarkastamaan videoilla kuvatut tilat.

Tiloille ei ilmoiteta tarkastuksesta etukäteen.

Eviran Mikkosen mukaan tilojen tarkastukset ovat Suomessa pääosin kunnossa. Hän sanoo, että ei voi pitää hyväksyttävänä aktivistien laitonta tunkeutumista toisten ihmisten tiloihin.

– On tietysti hyvä, että kun eläimiä kohdellaan väärin, tieto tulee viranomaisille. Minulle ei kuitenkaan tule vaikutelmaa, että tässä oltaisiin suoranaisesti eläinten hyvinvoinnin asialla. Jos oltaisiin, aktivistit tekisivät heti ilmoituksen eläinsuojeluviranomaisille ja asiaan päästäisiin puuttumaan heti eikä vasta vaikka kahden kuukauden kuluttua, jolloin tilanne on todennäköisesti jo ohitse, Mikkonen sanoo.

Yhdistys: Ongelmana koko teollisuus

Mikkosen mukaan Evira pyysi Oikeutta eläimille -yhdistykseltä tilalistoja jo perjantaina, mutta sai ne vasta tänään.

Oikeutta eläimille -järjestö selittää toimintatapansa johtuvan siitä, että ongelmana eivät ole yksittäiset sikalat vaan koko teollisuus. Yhdistyksen aktiivi Mia Muhonen sanoo, että maa- ja metsätalousministeriön antamat säädökset antavat luvan eläimien pitämiseen todella ahtaissa oloissa.

– Meidän mielestämme säädökset ovat täysin riittämättömiä siihen, että eläimet voisivat millään tavalla hyvin eli emme oleta, että siellä on rikottu lakia. Lisäksi tarkastuksista on harvoin seurannut mitään, Muhonen sanoo.

Oikeutta eläimille -järjestön mukaan videot on kuvattu kevään ja kuluneen syksyn aikana 15:llä suomalaisella sikatilalla. Videokoosteella oli kuvaa haavautuneista ja vammautuneista eläimistä. Osa sioista makasi kuolleena. Kuvat julkaistiin ensimmäisenä Ylen A-Studio-ohjelmassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme