Mainos
Mainos

Salaman aiheuttamat kuolemat harvinaisia

Kumisaapas on olematon suoja salamaniskua vastaan. Jos kunnollista suojaa ei ole tarjolla kannattaa suojautua kyykistymällä jalat yhessä.

Salamaniskuista johtuneita kuolemantapauksia sattuu Suomessa harvoin. Ilmatieteen laitoksen mukaan salama tappaa ihmisiä harvemmin kuin kerran vuodessa. Vielä sata vuotta sitten kuolonuhreja oli vuosittain kymmenkunta.

- Nykyään ihmisillä on enemmän tietoa, miten ukonilmalla toimitaan. Ennen ihmisiä saattoi kuolla useita kerralla, kun salama iski kesken peltotöiden, tutkija Antti Mäkelä ilmatieteen laitokselta sanoo.

Salamiin kannattaa suhtautua kuitenkin vakavasti, eikä ukonilmalla pidä lähteä suin päin surman suuhun.

- Korkeat puut ja mastot ovat salamoille otollisia paikkoja. Varsinkin rannalla sijaitseviin puihin ne iskevät helposti.

Kumisaappaista ei hyötyä muttei haittaakaan

Kun ukonilma yllättää, Mäkelä kehottaa vetäytymään suojaan sisätiloihin. Myös autossa ja asuntovaunussa on turvallista - ei tosin ajokkien kumipyörien vuoksi, kuten tavallisesti luullaan.

- Autojen metallikuori toimii niin sanottuna Faradayn häkkinä, jonka sisään salama ei pääse, Mäkelä selittää.

Autossakin ollessa pitää kuitenkin välttää koskemasta menopelin radiovastaanottimeen ja metalliosiin.

Vanhaan uskomukseen kumisaappaista salamasuojana ei kannata Mäkelän mukaan luottaa.

- Kumisaappaiden eriste on hyvin ohut. Ne eivät suojaa salamalta, joka on työntynyt maata kohti jo paksun ilmamassan läpi.

Jos rakennusten tai ajoneuvojen turvaa ei ole tarjolla, kyykistyminen jalat yhdessä on paras keinoa suojautua. Sateenvarjo toimii varsinaisena salamasiepparina, eikä puiden alle pidä missään tapauksessa mennä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot