Mainos
Mainos

Salametsästäjät kuriin viranomaisten yhteistyöllä

Itä-Suomessa laiton riistakauppa yritetään saada kuriin tehokkaammalla yhteistyömallilla. Riistakaupan uhriksi Suomessakin on joutunut hämmästyttävän paljon myös suojeltuja eläinlajeja.

Itä-Suomen läänissä käynnistyy laajin Suomessa toteutettu salametsästyksen torjuntahanke. Metsästyksen vartiointi -ohjelmalla haetaan keinoja erävalvonnassa mukana olevien viranomaisten yhteistyön tehostamiseen ja testataan uusia teknisiä apuvälineitä. Sisäministeriö puolestaan valmistelee poliisille uutta metsästysrikosten tutkintaohjelmaa.

Parin viime vuoden aikana Itä-Suomessa käräjillä on istunut muutama ammattimainen salametsästysliiga. Samalla paljastui, että rikolliset ovat jo vuosia uhkailleet todistajia mafiatyyliin. Nyt salakaato näyttää vähentyneen, kertoo riistapäällikkö Jouni Tanskanen Pohjois-Savon riistanhoitopiiristä.

- Tilanne näyttää rauhallisemmalta, mutta rikolliset eivät saalisilmoituksia piirille jätä, joten tarkkaa tietoa meillä ei tästä asiasta ole, Tanskanen sanoo.

Kihlakunnissa tiedetään, että salametsästys ei tietenkään loppunut muutamaan käräjöintiin. Niinpä viranomaiset ovat nyt selkeästi tehostamassa valvontaa ja salametsästyksen torjuntaa Itä-Suomen läänissä. Nyt yritetään esimerkiksi lopettaa laiton riistakauppa, jonka uhriksi Suomessakin on joutunut hämmästyttävän suuri määrä myös suojeltuja eläinlajeja.

- Jos tällaiselle laittomalle riistakaupalle voidaan laittaa piste kun markkinoita ei ole, niin kenenkään ei kannata kaataa salaa suuria määriä riistaa omaan käyttöön, linjaa riistapäällikkö Tanskanen.

Kahden ministeriön rahoilla viranomaiset etsivät nyt tehokkaammat yhteistyömallit rikollisten pysäyttämiseksi. Metsästyksen vartijoita koulutetaan ja ensi syksynä jalkaudutaan maastoon.

- Testaamme myös teknisten apuvälineiden kuten kameroiden käyttöä erävalvonnassa yhteistyössä poliisin kanssa. Näistä saamme varmasti mielenkiintoisia kokemuksia, Tanskanen toivoo.

Itä-Suomessa käynnistyvä metsästyksen vartiointihanke yhdistää poliisin, rajavartioston, Metsähallituksen ja riistahallinnon voimat.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme