Mainos
Mainos

Salamoiden tuhoilta suojautuminen Suomessa lapsenkengissä

Kesän ukkoset aiheuttavat paljon aineellista vahinkoa etenkin kodin elektroniikkalaitteille. Suojauskeinoja on olemassa, mutta niiden käyttö Suomessa on hyvin vähäistä.

Salama on taivaalta tuleva iso sähkövirran purkaus, jolle yksinkertaisin tie purkautua on usein jokin sähköinen kodin laite.

Ylijännitesuoja eli kotoisemmin ukkossuoja antaa turvan salamaniskuja vastaan. Laitteen saa asentaa vain sähköalan ammattilainen. Vain pistorasiaan liitettävän laitteen voi asentaa itse, mutta siitä harva kotitalous saa täydellisen suojan.

- Tällaisen laitteen tehtävänä on olla siinä edellä ja tehdä oikosulku sähkölinjasta maahan. Oikosulku on tehtävä niin lyhyeksi aikaa, ettei se vie kuin vain salaman, joka on hyvin lyhyt, kertoo Timo Väisälä AEG Finlandilta.

Ukkossuojaus on Suomessa vielä lapsenkengissä. Salamointi on meillä verrattain vähäistä eikä etenkään kotitalouksissa ole aiemmin ollut paljonkaan suojaamista vaativaa elektroniikkaa.

Väisälän mukaan tänä päivänä salamoita on yhtä vähän kuin ennen, mutta kodeissa alkaa olla paljon elektroniikkaa.

Kaupungeissa sähkölinjat kulkevat maan alla, mutta siellä, missä käytetään yhä maastossa kulkevia avolinjoja, salaman aiheuttaman sähkövirran kulkeutuminen rakennukseen on todennäköisempää. Myös eläinsuojien ja kesäasuntojen ukkossuojauksesta olisi hyvä huolehtia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme